12 ΜΑΗ 2009 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΟΕΔΗΝ

INTERNATIONAL NURSES DAY

Η 12 ΜΑΗ έχει καθιερωθεί ως η ημερομηνία εορτασμού  της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών. Η ημέρα κατά την οποία αναγνωρίζεται και τιμάται το έργο των νοσηλευτών σ’ όλες του τις εκφάνσεις.

Φέτος 12 Μαΐου 2009 ο εορτασμός έχει θέμα

«ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ».

Οι καινοτόμες δραστηριότητες στο χώρο της νοσηλευτικής δεν αποτελούν μια καινούργια πραγματικότητα, οι νοσηλευτές παγκοσμίως ασχολούνται με καινοτόμες δραστηριότητες σε καθημερινή βάση. Δραστηριότητες βέβαια που προέρχονται από την επιθυμία βελτίωσης της έκβασης των ασθενών. Οι περισσότερες από αυτές τις προσπάθειες επέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία των ασθενών, των πληθυσμών και των συστημάτων υγείας. Ωστόσο η συνεισφορά των νοσηλευτών στην καινοτομία στη φροντίδα υγείας σπάνια αναγνωρίζεται ή δημοσιοποιείται στο ευρύτερο κοινό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πανθομολογούμενο ότι οι νοσηλευτές διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση περιβάλλοντος μέσα στο οποίο η καινοτομία ενθαρρύνεται και υποστηρίζεται καθώς επίσης είναι βέβαιο ότι συνεχίζοντας το έργο τους αυτό με δημιουργικότητα και αυτοεκτίμηση θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο έργο της αδιάκοπης καινοτομίας στη φροντίδα υγείας.

Όλα αυτά βέβαια φίλες και φίλοι συνάδελφοι νοσηλευτές μπορούν να ειπωθούν και να υποστηριχθούν σ’ ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον. Στην Ελλάδα όμως του 2009 τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Πως μπορούμε εμείς οι νοσηλευτές να υποστηρίξουμε ότι συμβάλλουμε με τις καινοτόμες ιδέες μας και την αυτόνομη επιστημονική μας γνώση στη βελτίωση του επιπέδου υγείας περίθαλψης, όταν δεν γνωρίζουμε επί της ουσίας όχι μόνο πιο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης που έχουμε αλλά και τι μας επιφυλάσσει η αυριανή μέρα. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας κυκλοφορεί η υφέρπουσα φήμη ότι η νοσηλευτική εκπαίδευση πρέπει να υποβαθμιστεί και να καταργηθεί η Πανεπιστημιακή σχολή. Αυτή όμως η άποψη του Υπουργείου Παιδείας δεν είναι τίποτα άλλο από το αποκορύφωμα ενός καλά οργανωμένου σχεδίου υποβάθμισης και απαξίωσης του νοσηλευτικού επαγγέλματος.

Εμείς οι νοσηλευτές του δημόσιου συστήματος υγείας καθημερινά με θλίψη και απογοήτευση βιώνουμε την απαξίωση του ρόλου και την εξαθλίωση της προσωπικότητας μας. Πως θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι διαφορετικά όταν εργαζόμαστε σε άθλιες συνθήκες αποτελώντας τον κυματοθραύστη των δίκαια εξαγριωμένων ασθενών και των συγγενών τους; Πως επίσης θα μπορούσαμε να είμαστε χαρούμενοι όταν η εργασία που προσφέρουμε αμείβεται με μισθούς κοροϊδίας ή όταν καταστρατηγούνται τα συνταγματικά κατοχυρωμένα εργασιακά μας δικαιώματα; (κατάργηση πενθήμερου, νυχτερινή εργασία, περισσότερες από δύο και τρεις φορές την εβδομάδα, κατάργηση της 12ωρης ενδιάμεσης ξεκούρασης μεταξύ δύο βαρδιών).

Η ΠΟΕΔΗΝ τιμώντας τους Νοσηλευτές  στις  12 Μαΐου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ, καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά (11:30π.μ.) για διερεύνηση τυχών ποινικών ευθυνών των διοικήσεων των νοσοκομείων που παρανομούν με τα ωράρια εργασίας εξουθενώνοντας τους εργαζόμενους και έτσι δεν διασφαλίζονται ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας.

Επίσης έχει εξαγγείλει πρόγραμμα  κινητοποιήσεων 11-22 Μαΐου διεκδικώντας:

  • Προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού
  • Μισθολογική αναβάθμιση με αύξηση βασικών μισθών και διπλασιασμό του ωρομισθίου για υπερωρίες, αργίες, Κυριακές, εξαιρέσιμες
  • Άμεση καταβολή των 176€
  • Άμεση ένταξη στα Β.Α.Ε.
  • Τήρηση των προϋποθέσεων που θέτουμε για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης (ΕΞΩΔΙΚΟ ΠΟΕΔΗΝ)

Συναδέλφισσες – οι,

Εμείς οι εργαζόμενοι νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία διεκδικούμε την επιστημονική, επαγγελματική, μισθολογική και εργασιακή μας αναβάθμιση, απαιτώντας τη διαρκή εκπαίδευση, την επαρκή στελέχωση, την ασφάλεια στην εργασία και εν κατακλείδι την αναγνώριση και καταξίωση του ρόλου μας.

ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ. ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΟΙΔΟΡΕΙ!

–          ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΜΑΣ

–          ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΜΑΣ

–          ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΟΕΔΗΝ

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΠΟΕΔΗΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s