Στα όριά του το Θεαγένειο (15/05/2009)

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται το Θεαγένειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, με τις κενές θέσεις προσωπικού να αγγίζουν τις 400 και τις ανάγκες να διογκώνονται, ωθώντας στα όριά τους εργαζομένους και αρρώστους. Οι ογκολογικοί ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν για ραντεβού μέχρι και 7 μήνες και το προσωπικό να κάνει εξαντλητικά ωράρια.

Οι εργαζόμενοι απέκλεισαν χτες το πρωί συμβολικά για 10 λεπτά την οδό Παπαναστασίου, με αιτήματα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, την άμεση λύση στην παράνομη επιβολή των νοσηλευτριών να πραγματοποιούν διαλύσεις κυτταροστατικών φαρμάκων και την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ.

Τεράστιες ελλείψεις

Την οριακή κατάσταση στο μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο στη Β. Ελλάδα περιέγραψε στον «Α» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Χαρούλα Σαραϊλή: «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες. Οι κενές θέσεις νοσηλευτών ανέρχονται σε 160, διοικητικού, παραϊατρικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού σε 200, ενώ μας λείπουν και 34 γιατροί του ΕΣΥ, με βάση τις θέσεις που προβλέπει ο οργανισμός λειτουργίας». Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι «ειδικά οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις προβλεπόμενες ώρες εργασίας αλλά και τις αντοχές τους, αφού δουλεύουν ο καθένας για δυο».

Πολύμηνες αναμονές

Οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση των ασθενών, οι οποίοι δεν μπορούν να κλείσουν άμεσα ραντεβού, αλλά χρειάζεται να περιμένουν ακόμη και μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης (στις 6 Μαϊου), μεγάλη είναι η αναμονή στο Ενδοκρινολογικό Ιατρείο του Θεαγένειου, καθώς ξεπερνά τους 7 μήνες (213 ημέρες). Υπομονή 3 μηνών είναι αναγκασμένοι να κάνουν και οι ασθενείς που απευθύνονται στο Γ’ Χειρουργείο Μαστού, όπου ο χρόνος αναμονής αγγίζει τις 63 ημέρες.

Παρόμοια ταλαιπωρία υφίστανται και οι ασθενείς που έχουν ανάγκη από ραντεβού στο ΩΡΛ Ιατρείο, καθώς η αναμονή φτάνει τις 68 ημέρες! Με ιώβεια υπομονή οφείλουν να οπλιστούν οι άρρωστοι που κλείνουν ραντεβού στο Ιατρείο Κολονοσκόπησης, διότι η αναμονή φτάνει τις 41 ημέρες.

Κοντά στον ένα μήνα κυμαίνεται το «περίμενε» και σε αρκετά ακόμη ιατρεία, όπως σε αυτό της Γαστροσκόπησης (39 ημέρες), στο Γυναικολογικό (32 ημέρες), στο Γ’ Παθολογικό (29 ημέρες), στο Γαστρεντερολογικό (26 ημέρες) και στο Γναθοχειρουργικό (25 ημέρες).

Για να υποβληθεί ένας άρρωστος σε αξονική τομογραφία θα πρέπει να περιμένει 25 ημέρες. Οι τεράστιοι χρόνοι αναμονής, πάντως, δεν επιτρέπουν σε πολλούς αρρώστους να περιμένουν, αφού η κατάσταση της υγείας τους είναι επιβαρυμένη και αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα για να εξυπηρετηθούν.

«Είμαστε στον πάγο»

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται και για την προκλητική αδιαφορία του υπουργείου Υγείας στις επανειλημμένες αιτήσεις για συνάντηση με τον υπουργό ή υφυπουργό. «Πριν από λίγες ημέρες στείλαμε εξώδικο στο υπουργείο, το οποίο μας έχει στην αναμονή εδώ και 3 μήνες», ανέφερε η κ. Σαραϊλή.

Χτες, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν ανοιχτή γενική συνέλευση στο προαύλιο και ενημέρωσαν το κοινό για τα προβλήματά τους, ενώ εξαιτίας του αποκλεισμού της Παπαναστασίου δημιουργήθηκε καθυστέρηση στην κυκλοφορία των οχημάτων.

ΠΗΓΗ : Αγγελιοφόρος

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s