«Ανάβουν φωτιές» τα νοσοκομεία

Σημαντικές ελλείψεις σε μέτρα πυροπροστασίας και μέσα πυρόσβεσης αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, τα οποία καθημερινά εξυπηρετούν χιλιάδες ασθενείς από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος Πυρασφάλειας Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων, μόλις τέσσερα από τα 13 νοσοκομειακά ιδρύματα διαθέτουν το απαραίτητο πιστοποιητικό πυρασφάλειας, γεγονός το οποίο γεννάει σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με το βαθμό ετοιμότητάς τους σε μία ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Τα «γυμνά» νοσοκομεία

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του τμήματος Πυρασφάλειας, τα μοναδικά νοσοκομεία που διαθέτουν αυτήν τη στιγμή το συγκεκριμένο πιστοποιητικό -με το οποίο βεβαιώνεται ότι τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας σε περίπτωση φωτιάς- είναι το «Γ. Γεννηματάς», το «Παπαγεωργίου», το Νοσοκομείο ΙΚΑ «Παναγία» και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο «424». Από εκεί και πέρα επικρατεί το… χάος. Χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας είναι το ΑΧΕΠΑ (εκτός από το ακτινολογικό τμήμα του), το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», το «Ιπποκράτειο» (με εξαίρεση κάποια ακτινολογικά τμήματα), το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεαγένειο (εκτός από το ακτινολογικό τμήμα του), το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων, ο «Αγιος Δημήτριος», το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (εκτός από ένα ΚΕΚ), το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Παθήσεων (εκτός από ένα κτίριο) και το «Γ. Παπανικολάου» (εκτός από το ακτινολογικό τμήμα του). Οσον αφορά το νοσοκομείο Δερματικών Παθήσεων και το «Παναγία», το τμήμα Πυρασφάλειας δε διαθέτει στοιχεία.

«Απροετοίμαστα σε περίπτωση φωτιάς»

«Από τη στιγμή που δεν έχει εκδοθεί το σχετικό πιστοποιητικό, δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει ποια μέτρα πυρασφάλειας ισχύουν στα συγκεκριμένα νοσοκομεία κι έτσι συμπεραίνουμε πως σε γενικές γραμμές είναι απροετοίμαστα για να αντιμετωπίσουν μία περίπτωση φωτιάς», δήλωσε στον «Α» ο επιπυραγός και προϊστάμενος του α’ γραφείου Πυρασφάλειας Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσιμπλής, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών σε περίπτωση πυρκαγιάς. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, παρά το γεγονός ότι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έχουν επισκεφτεί τα νοσοκομεία κι έχουν συντάξει θεωρημένες εκθέσεις σχετικά με τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν, οι υποδείξεις τους έχουν μείνει στα… χαρτιά.

ΑΧΕΠΑ: χρόνια στην αναμονή για αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης

Από την πλευρά τους, πάντως, αρκετοί διευθυντές νοσοκομείων παραδέχονται πως ο τομέας της πυρασφάλειας «χωλαίνει» εδώ και χρόνια και ρίχνουν τις ευθύνες στο υπουργείο Υγείας και την έλλειψη κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων (π.χ. συστήματα πυρανίχνευσης, πυροσβεστήρες, πυροσβεστικά ερμάρια, Μόνιμο Υδροδοτικό Πυροσβεστικό Δίκτυο κ.λπ.).

Αλλωστε, ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου εκκρεμεί εδώ και χρόνια (!) το αίτημα της διοίκησης προς το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη του κόστους τοποθέτησης ενός αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης και ειδικών θυρών οι οποίες αντέχουν τη φωτιά και αποτρέπουν την εξάπλωσή της. «Πρόκειται για μία σημαντική έλλειψη για το νοσοκομείο μας», παραδέχτηκε στον «Α» ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Δημήτρης Γάκης, σημειώνοντας πως το κόστος της αγοράς και τοποθέτησης του συστήματος είναι ιδιαίτερα αυξημένο λόγω της παλαιότητας του κτιρίου. «Παρ’ όλα αυτά το νοσοκομείο έχει κανόνες πυρασφάλειας, υπάρχουν άλλα μέσα πυρόσβεσης και το προσωπικό μας είναι εκπαιδευμένο για περιπτώσεις πυρκαγιάς», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μήνυση στο ΙΚΑ Τούμπας

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση όμως και σε αρκετές ακόμη υπηρεσίες υγείας. Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πραγματοποίησαν πριν από λίγες ημέρες έκτακτο έλεγχο στο ΙΚΑ Τούμπας, όπου διαπιστώθηκε πως δεν τηρούνταν πλήρως τα μέτρα πυρασφάλειας και για το λόγο αυτό υποβλήθηκε μήνυση. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του ΙΚΑ σε δηλώσεις τους στον «Α» επισήμαναν πως τα προβλήματα έχουν αποκατασταθεί μετά τις υποδείξεις των αρμόδιων αξιωματικών και πλέον δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας σχετικά με την πυρασφάλεια του κτιρίου, το οποίο άλλωστε διέθετε και το σχετικό πιστοποιητικό.

ΠΗΓΗ:  Αγγελιοφόρος

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Uncategorized

One response to “«Ανάβουν φωτιές» τα νοσοκομεία

  1. band04

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ…..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s