«Υψηλό το κόστος της γέννας», καταδεικνύει έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ

Σε μερικές περιπτώσεις η μέγιστη αμοιβή γιατρού άγγιξε τα 4.000 ευρώ.

Το συνολικό κόστος μίας γέννας παραμένει τεράστιο εξαιτίας των αμοιβών των γιατρών και των εξόδων μαιευτηρίου, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής για 148 γέννες σε ιδιωτικές και δημόσιες κλινικές από όλη την Ελλάδα από γυναίκες που έχουν αφήσει μηνύματα σε διάφορα ηλεκτρονικά fora στα θέματα συζήτησης σχετικά με τη γέννα.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ υπολόγισε ότι το συνολικό κόστος μίας γέννας στα ιδιωτικά μαιευτήρια, το μέσο συνολικό κόστος της γέννας (έξοδα μαιευτηρίου, γιατρού και μαίας) ήταν 4.372 ευρώ, ενώ η κατώτερη τιμή που αναφέρθηκε ήταν 1.800 ευρώ και η μέγιστη 9.050 ευρώ.

Από τα στοιχεία της ένωσης προκύπτει ότι από τις 148 περιπτώσεις που ερευνήθηκαν (σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια):

– 16% των γυναικών πλήρωσε ποσά κάτω των 1.000 ευρώ,

– 59% των γυναικών πλήρωσε από 1.000 μέχρι 1.999 ευρώ,

– 18% των γυναικών πλήρωσε από 2.000 μέχρι 2.999 ευρώ,

– 7% των γυναικών πλήρωσε από 3.000 ευρώ και πάνω.

Η μέγιστη αμοιβή γιατρού που αναφέρθηκε ήταν 4.000 ευρώ, ενώ η κατώτερη, 700 ευρώ (και οι δύο σε δημόσιο νοσοκομείο). Οι τιμές δεν συμπεριλαμβάνουν τα ποσά που δόθηκαν σαν «δώρο» σε μαιευτήρες δημόσιων μαιευτηρίων που δεν ζήτησαν «φακελάκι».

Πολλοί γιατροί έχουν διαφορετικές τιμές με ή χωρίς απόδειξη (σημειώνεται ότιοι γιατροί του δημοσίου δεν μπορούν να δώσουν απόδειξη) ενώ λίγοι γιατροί δεν χρεώνουν για τις επισκέψεις των εγκύων, που κυμαίνονται από 30 ευρώ μέχρι 100 ευρώ.

Κοντά στα 2.000 ευρώ η μέση αμοιβή στα ιδιωτικά μαιευτήρια

Στα ιδιωτικά μαιευτήρια, ο μέσος όρος της αμοιβής του γιατρού ήταν 1.773 ευρώ (1.811 ευρώ, αν συμπεριληφθεί και ξεχωριστή αμοιβή της μαίας). Από τις γυναίκες που γέννησαν σε ιδιωτικά μαιευτήρια:

– 8% πλήρωσαν κάτω των 1.000 ευρώ,

– 54% πλήρωσαν από 1.000 μέχρι 1.999 ευρώ,

– 25% πλήρωσαν από 2.000 μέχρι 2.999 ευρώ,

– 13% πλήρωσαν άνω των 3.000 ευρώ.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί ο αντίστοιχος μέσος όρος αμοιβής γιατρού στα δημόσια μαιευτήρια γιατί πολλές γυναίκες που γέννησαν σε δημόσιο μαιευτήριο δεν πλήρωσαν τον γιατρό ή έδωσαν μόνο ένα συμβολικό ποσό σαν «δώρο».

Στα ιδιωτικά μαιευτήρια ο γιατρός μπορεί να ορίσει την αμοιβή του και να την συμφωνήσει με την μέλλουσα μητέρα και ενώ, όπως σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, «είναι κοινός τόπος πως η αμοιβή του γιατρού για τα ιδιωτικά μαιευτήρια κοστίζει όσο και το δωμάτιο, η έρευνα μας το διαψεύδει»», κι αυτό διότι από τα στοιχεία προκύπτει ότι:

– το 71% των γυναικών πλήρωσαν λιγότερο τον γιατρό από το κόστος του δωματίου,

– το 19% των γυναικών πλήρωσαν το γιατρό ακριβώς «όσο και το δωμάτιο», και

– το 10% των γυναικών πλήρωσαν το γιατρό περισσότερο από το κόστος του δωματίου.

Αναφορικά με τις τιμές των μαιευτηρίων, ένα μήνα νωρίτερα πραγματοποίησε η ένωση σχετική έρευνα (υπάρχει στο http://ekpizo.gr/blog/archives/268), με τα ακόλουθα αποτελέσματα (οι τιμές αναφέρονται για ένα σύνολο 4 διανυκτερεύσεων για φυσιολογικό τοκετό και 5 διανυκτερεύσεων για τοκετό με καισαρική τομή):

– Δημόσια μαιευτήρια: από 300 ευρώ μέχρι 650 ευρώ,

– Ιδιωτικά μαιευτήρια: από 1.000 ευρώ μέχρι 13.000 ευρώ.

Εν κατακλείδι, το συνολικό κόστος μίας γέννας στα ιδιωτικά μαιευτήρια, το μέσο συνολικό κόστος της γέννας (έξοδα μαιευτηρίου, γιατρού και μαίας) ήταν 4.372 ευρώ, ενώ η κατώτερη τιμή που αναφέρθηκε ήταν 1.800 ευρώ και η μέγιστη 9.050 ευρώ.

Συγκεκριμένα, από τις γυναίκες που γέννησαν σε ιδιωτικά μαιευτήρια:

– 3% πλήρωσαν κάτω των 2.000 ευρώ,

– 11% πλήρωσαν από 2.000 μέχρι 2.999 ευρώ,

– 38% πλήρωσαν από 3.000 μέχρι 3.999 ευρώ,

– 47% πλήρωσαν από 4.000 ευρώ και πάνω.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει ότι «ο παράνομος χρηματισμός των ιατρών είναι μεγάλη πληγή για το σύστημα υγείας στην Ελλάδα. Είναι και μεγάλο πλήγμα για την τσέπη των καταναλωτών. Πολλοί καταναλωτές αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι το «φακελάκι» δεν θα τους προσφέρει μια καλύτερη γέννα και θέλουν αυτή η πρακτική να σταματήσει γιαυτό και ζητάμε να τεθεί τέλος στις παράνομες αμοιβές των ιατρών στα δημόσια μαιευτήρια, και τέλος στις υπέρογκες χρεώσεις και εκμετάλλευση από ιδιωτικούς γιατρούς και μαιευτήρια για τις μέλλουσες μητέρες»».

Ο χρόνος διεξαγωγής της έρευνας ήταν από τον Απρίλιο 2007 μέχρι και τον Μάρτιο 2009 και όπως σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, τα fora που παρακολούθησε ήταν: http://www.parents.gr, http://www.mammyland.com, http://www.familyclub.gr και το blog, http://www.ekpizo.gr/blog.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ (29-05-2009)

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s