Νεφελώδες τοπίο για το νέο εμβόλιο

Kαθώς πλησιάζει το φθινόπωρο, το οποίο θα αποτελέσει, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, τον καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη της επιδημίας της «γρίπης των χοίρων», αυξάνονται καθημερινά οι φωνές που τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης και εφαρμογής από τους αρμόδιους φορείς μιας πιο επιφυλακτικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του ιού Η1Ν1.

«Εάν η εικόνα της νέας γρίπης εξακολουθήσει να έχει τόσο ήπια μορφή όσο σήμερα, το ενδεχόμενο ενός μαζικού εμβολιασμού θα ήταν αδικαιολόγητο», επισημαίνει ο Ματίας Γκρουλ, προϊστάμενος του υγειονομικού φορέα στη Βρέμη και συνυπεύθυνος του καταρτισμού του σχεδίου πανδημίας.

Εικασίες

Σύμφωνα με τον Ματίας Γκρουλ, όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση των εξελίξεων βασίζονται στην εικασία ότι ένα δεύτερο, πιο επικίνδυνο, κύμα της γρίπης των χοίρων έρχεται με τεράστια ορμή. Ωστόσο, όπως τονίζει δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα οι παραμικρές ενδείξεις που να δικαιολογούν τέτοιου είδους εκτιμήσεις.

«Οι χώρες πρέπει να ζυγίσουν και να αξιολογήσουν μεταξύ τους ενδελεχώς τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη μιας βεβιασμένης έγκρισης για τη χρήση ενός εμβολίου κατά του ιού Η1Ν1», προειδοποιεί στο κύριο άρθρο της η βρετανική επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet», τονίζοντας το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων συνοδεύεται προς το παρόν από μια ήπια και ομαλή εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις ντιρεκτίβες του αρμόδιου για την Ευρώπη οργανισμού φαρμάκων (ΕΜΕΑ), το κατά πόσο είναι ή όχι ασφαλής η χρήση του τελικού εμβολίου, δύναται να εξεταστεί και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ενός μαζικού εμβολιασμού, κάτι που θα ήταν σαφώς αποδεκτό υπό συνθήκες εξάπλωσης ενός διαπιστωμένα φονικού ιού, όχι όμως στο πλαίσιο μιας ασθένειας, η οποία μέχρι σήμερα περιορίζεται ως επί το πλείστον στην εκδήλωση ενός αβλαβούς κρυολογήματος…

Ο ΕΜΕΑ έσπευσε τον Ιούνιο να θέσει αυστηρότερες προδιαγραφές, καθιστώντας πλέον υποχρεωτική την καταγραφή κάθε περιστατικού εμβολιασμού και οιωνδήποτε πιθανών παρενεργειών ή διαταραχών εκδηλωθούν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των έως σήμερα εργαστηριακών ερευνών για την ασφάλεια του εμβολίου, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προκληθούν παρενέργειες σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 1% των περιστατικών εμβολιασμού. Πράγμα που θεωρητικά σημαίνει ότι στην περίπτωση του εμβολιασμού των πρώτων 25 εκατ. κατοίκων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σχεδόν 250.000 εξ αυτών να εκδηλώσουν σοβαρότατες παρενέργειες, χωρίς μάλιστα αυτές να έχουν καταγραφεί στις κλινικές δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι ουδεμία δοκιμή διεξήχθη σε ανήλικους και εγκύους, όταν αμφότεροι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με προχθεσινή ανακοίνωση του Π.O.Y., η διαδικασία παρασκευής των εμβολίων κατά της νέας γρίπης Α βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων και οι πρώτες εγκρίσεις του παρασκευάσματος είναι πιθανόν να δοθούν τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι τα κλινικά δεδομένα θα είναι αναπόφευκτα περιορισμένα όταν θα διανεμηθούν τα πρώτα εμβόλια κατά της πανδημίας. Για τον λόγο αυτό συνιστά σε όλες τις χώρες που θα διαθέσουν το εμβόλιο να ασκούν εντατική εποπτεία όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του παρασκευάσματος μετά τους εμβολιασμούς.

ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΦΙΑΣΚΟΥ ΤΟΥ 1976

Διστακτικοί οι Αμερικανοί

Οσον αφορά το πρωτοποριακό επιπρόσθετο συστατικό (συμπλήρωμα), στο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο της GlaxoSmithKline, δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο έρευνας που να συνηγορεί στην άφοβη χρήση του ενισχυμένου εμβολίου στις εγκύους…

Πληροφορίες θέλουν τις εγκύους στις ΗΠΑ να δέχονται να εμβολιαστούν, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνεται το εν λόγω συμπλήρωμα, ονόματι AS03, στο εμβόλιο.

Στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων αρνείται προς το παρόν να εγκρίνει σκευάσματα αντιγριπικών εμβολίων, τα οποία είναι εφοδιασμένα με τέτοιου είδους «ενισχυτικά» συμπληρώματα.

Μπορεί η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης επιδημιών των ΗΠΑ (CDC) να συνέστησε σε 160 εκατ. Αμερικανούς πολίτες να εμβολιαστούν, ωστόσο το εμβόλιο που θα τους χορηγηθεί θα βασίζεται σε ένα εποχικό αντιγριπικό συστατικό.

Η επιφυλακτικότητα των Αμερικανών μόνο αβάσιμη δεν είναι, καθώς δεν μπορούν ακόμη να ξεχάσουν το φιάσκο του 1976, όταν σε μια στρατιωτική βάση είχαν προσβληθεί 13 μέλη του προσωπικού από έναν νέο ιό Η1Ν1, εκ των οποίων ο ένας έχασε τη μάχη με τη ζωή.

Φοβούμενοι το ενδεχόμενο ξεσπάσματος μιας νέας πανδημίας γρίπης, παρόμοια εφιαλτικής με αυτή της ισπανικής γρίπης του 1918-1919, ενέκριναν τον εμβολιασμό 40 εκατ. ανθρώπων με ένα σκεύασμα που είχε παρασκευαστεί «εν μια νυκτί» στο… πόδι.

Η πανδημία δεν ήρθε, ωστόσο αργότερα άρχισαν να… πέφτουν βροχή οι αναφορές για εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών σε εμβολιασμένους. Ιδιαίτερη έξαρση παρουσίασε το σύνδρομο Guilllian-Barre, μια νευρολογική νόσος, η οποία προκαλεί παραλυσία των κάτω άκρων και σοβαρές διαταραχές στο μυϊκό-αναπνευστικό σύστημα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

ΠΗΓΗ :  ΕΘΝΟΣ (09-08-2009)

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s