ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 4/9/09

ΑΘΗΝΑ 8/9/09

ΑΡ. ΠΡΩΤ.  755

Συνάδελφοι,

Προκηρύχτηκαν οι εθνικές εκλογές για 4 Οκτώβρη και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει γόνιμος διάλογος με αντιπαράθεση σε θέσεις ώστε με σαφήνεια ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι να επιλέξουν κυβέρνηση που θα υλοποιήσει τις πολιτικές αναδιανομής του πλούτου υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων και ταυτόχρονα θα επαναφέρει το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας.

Πήραμε απόφαση μετά το Συνέδριο, όταν δίδεται η ευκαιρία και συνδυάζεται με άλλο γεγονός που απαιτείται η συνδικαλιστική παρέμβασή μας, να περιφερειοποιούνται οι συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου. Έτσι μετά την Κέρκυρα (Διημερίδα για την ψυχική υγεία) εκμεταλλευόμενοι την παρουσία μας στη Θεσσαλονίκη για την συμμετοχή στο Συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Άγαλμα του Βενιζέλου το Σάββατο 5/9/2009 6:30μ.μ. διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική, συνεδριάζουμε στη πόλη.

Την Τρίτη 2/9/2009 συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή με θέματα απολογισμός και πρόγραμμα δράσης, αλλά διαπιστώνοντας την ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού αποφασίσαμε να εισηγηθούμε να εξουσιοδοτήσει το Γ.Σ. την Ε.Ε. για τη διαμόρφωση των δράσεων το επόμενο διάστημα και έως την σύγκληση του επόμενου Γ.Σ.

Ενδεχομένως να ακολουθήσει και άλλη εκλογική διαδικασία Εθνικών εκλογών (εκτός της 4ης Οκτωβρίου) εάν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, οπότε οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα στο ρευστό μεσοδιάστημα και εάν προκληθούμε από αποφάσεις του Υπουργείου ή των Διοικήσεων των Νοσοκομείων, να παρέμβουμε.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει επεξεργασμένες θέσεις και αγωνίζεται γι’ αυτές διαχρονικά ανεξάρτητα με ποιο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Το αποδείξαμε στο πρόσφατο παρελθόν και το ίδιο θα πράξουμε και τώρα. Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία ανάλογα με την εξέλιξη των εκλογών.

Αταλάντευτα επιμένουμε για:

Την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών και της εργατικής νομοθεσίας στα ωράρια του προσωπικού (12ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών, 2 ρεπό την εβδομάδα, 1 νύχτα την εβδομάδα).

–          Τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Υγείας – Πρόνοιας

–          Την αύξηση της χρηματοδότησης, την πάταξη της παραοικονομίας

–          Τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων

–          Την εκδίωξη των συνεργείων με την θεσμοθέτηση της κοινωνικής εργασίας

–          Την ένταξη των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα σύμφωνα με την πρότασή μας

–          Την αξιοκρατία και διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων

–          Την χορήγηση των 176€

–          Το διπλασιασμό του ωρομισθίου

Με βάση αυτά ξεκινήσαμε την Συλλογική Διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας χωρίς κατάληξη έως σήμερα. Εκπτώσεις στις θέσεις μας δεν κάνουμε, θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Καταθέσαμε αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την Εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού εξαιτίας της μη εφαρμογής των νόμων στα ωράρια υπηρεσίας. Πετύχαμε στα πλαίσια των συζητήσεων για την υπογραφή σύμβασης, ή επικύρωση των παράνομων προγραμμάτων να γίνεται από τους Διοικητές και όχι να μετακυλούν τις ευθύνες στους Προϊσταμένους τμημάτων.

Υπάρχουν εκκρεμότητες όπως η ασάφεια για την περικοπή ή μη κατά 10% του κονδυλίου των πρόσθετων αποδοχών για το έτος που διανύουμε.

Ασφαλώς και η γρίπη μπορεί να δημιουργήσει έκτακτες καταστάσεις που θα χρίζουν παρεμβάσεις. Η εξουσιοδότηση στην Ε.Ε. καλύπτει τις δράσεις που θα αποφασίσουμε.

Δικαιώθηκαν οι θέσεις της ΠΟΕΔΗΝ για την ΕΝΕ αφού με απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους που αποδέχθηκε ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (την κοινοποιήσαμε στα Σωματεία) η μη εγγραφή δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί κόλαφο στις μεθοδεύσεις, τους εκβιασμούς, τις απειλές της δοτής διοίκησης της ΕΝΕ σε βάρος του Νοσηλευτικού προσωπικού.

Θέση μας είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στο εκλογικό σύστημα στη μείωση των συνδρομών στο διορισμό νέας προσωρινής διοικούσας επιτροπής για εγγραφή όλων των Νοσηλευτών και διενέργεια γνήσιων εκλογών.

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ διορισμός μελών της Διοίκησης της ΕΝΕ και ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ και ΠΑΣΟΝΟΠ σε Επιτροπές του Υπουργείου με αμοιβή 300 ευρώ το μήνα. Επίσης δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» φέρει μέλη της ΕΝΕ εμπλεκόμενα με πλαστούς μεταπτυχιακούς τίτλους έναντι υψηλής αμοιβής (5.000€).

Η συνδικαλιστική ιδιότητα και παρέμβαση των μελών των Διοικήσεων των διασπαστικών Ομοσπονδιών εξαντλείται στην ιδιοτέλεια. Η εκπροσώπηση του Νοσηλευτικού προσωπικού δεν επιτυγχάνεται από έμμισθους του Υπουργείου.

Τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του Ελληνικού λαού και των εργαζομένων στην Υγεία γνωρίζουν τις θέσεις, κατ’ επανάληψη τους είδαμε, συζητήσαμε τις απόψεις μας και εγγράφως τις κοινοποιήσαμε.

Δεν προκρίνουμε την προεκλογική συνάντηση μαζί τους για να μην μπούμε στο «κάδρο» των προεκλογικών αντιπαραθέσεων.

Ο ρόλος μας είναι διαχρονικός και θεσμικός. Σύμφωνα με το Σύνταγμα με την προκήρυξη των Εθνικών εκλογών παγώνουν προκηρύξεις για προσλήψεις προσωπικού, υπηρεσιακές μεταβολές, μετατάξεις, αποσπάσεις, προαγωγές προσωπικού.

Μας καταγγέλλουν Σωματεία ότι Υπηρεσιακά και Διοικητικά Συμβούλια συνεδριάζουν και παίρνουν με ρουσφετολογικά κριτήρια για την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων αντίστοιχες αποφάσεις. Στην 1η ΥΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ έγιναν κρίσεις και τοποθετήσεις Διευθυντικών Στελεχών από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και τον Διοικητή Παρασκευή 2/9/09 μετά την προκήρυξη των Εθνικών εκλογών. Έτρεξαν να προλάβουν να διασφαλίσουν τους υμετέρους σε Διευθυντικές θέσεις για τα επόμενα τρία έτη. Δεν δίστασαν να μετακινήσουν υπαλλήλους – στελέχη σε άλλα Νοσοκομεία διαλύοντάς τους οικογενειακά και υπηρεσιακά με στόχο την εξυπηρέτηση κομματικών φίλων. Η διαδικασία είναι παράνομη και θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ακύρωση των τοποθετήσεων.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων οφείλουν να καταγγείλουν τις μεθοδευμένες συνεδριάσεις, να  κατευθύνουν τους εκπροσώπους των εργαζομένων να μην συμμετέχουν και δυναμικά εάν έχουν τη δυνατότητα  να διαλύουν τις συνεδριάσεις.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ                                         ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΠΟΕΔΗΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s