ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ για την κατάσταση στο ΙΚΑ Σερρών

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ….
Λάβαμε από αναγνώστρια της εφημερίδας μας μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή για τον τρόπο που λειτουργεί το ΙΚΑ, όχι βέβαια με ευθύνη τοπικών στελεχών, αλλά με μια ριζωμένη μεθοδολογία και αντίληψη σχέσεως Ιδρύματος – Ιατρών και ασφαλισμένων, που όχι μόνο δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, αλλά και είναι ένας καλός λόγος να αποδείξουν οι εταίροι μας στην ΕΕ πως είναι λάθρα, η παραμονή του αναξιόπιστου ελληνικού κράτους στους κόλπους της Ευρώπης.
Η επιστολή είναι μακροσκελής και με ευθύνη της εφημερίδας μας, αφαιρέσαμε τμήματά που ανάγουν, το όλο θέμα που διαπραγματεύεται, στη σφαίρα του συγχρόνου νεοελληνικού δράματος.
Παρ’ όλα αυτά ουδέποτε ακούσθηκε Πρόεδρος ή στέλεχος της Διοίκησης του ΙΚΑ, φυσικά ούτε γιατροί, να παραιτούνται ως μη επιθυμούντες τη συμμετοχή και συνεργία στον εμπαιγμό των ασφαλισμένων.
Παραθέτουμε αποσπάσματα της επιστολής για μια εικόνα, ίσως την πιο «όμορφη», το πώς λειτουργεί το σύστημα και με τη σειρά του …δουλεύει τον άμοιρο ασφαλισμένο.
Προς το ΙΚΑ Σερρών
Με μεγάλη απογοήτευση από ορισμένες παροχές του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σας περιγράφω περιστατικό που, σαν ασφαλισμένη, εβίωσα ή υπέστην καλύτερα.
Έκλεισα μέσω του 184 το πιο κοντινό σε ημερομηνία ραντεβού σε οδοντίατρο, το όνομα του οποίου ήταν εντελώς άγνωστο, κι αυτό γιατί είχα σοβαρό, επείγον αν θέλετε πρόβλημα στα δόντια.
Προσήλθα στο κεντρικό κτίριο του ΙKΑ στην ώρα μου, όπου αναζήτησα το ιατρείο του. Η γραμματεία με παρέπεμψε στο πίσω ακριβώς κτίριο.
Εκεί στην αίθουσα αναμονής περίμενα υπομονετικά μέχρι τις 4 μμ, ενώ το ραντεβού ήταν στις 3.20μμ. Άλλοι ασθενείς δεν υπήρχαν ώστε να δικαιολογηθεί η καθυστέρηση.
Στη λίστα των ονομάτων, έξω από την πόρτα του ιατρείου υπήρχε κανονικά το όνομά μου.
Αφού παρατήρησα πως κανείς δεν ακουγόταν, αποφάσισα να χτυπήσω διακριτικά την πόρτα του ιατρείου. Δεν πήρα απάντηση και τόλμησα να δοκιμάσω να ανοίξω, Η πόρτα, και πολύ λογικά εφόσον ο ιατρός απουσίαζε, ήταν κλειδωμένη.
Κατά καλή μου τύχη εκείνη τη στιγμή παρουσιάστηκε μια ασθενής, η οποία από προηγούμενη εμπειρία της σε ραντεβού που δεν πραγματοποιούνταν χωρίς τη δική της φροντίδα, με πληροφόρησε πως ορισμένοι ιατροί, μαζεύονται σε συγκεκριμένο γραφείο του ορόφου και κάνουν παρέα.
Χτύπησα την πόρτα που μου υπέδειξε η κυρία και με ευγένεια και απορία, καθώς δεν γνώριζα τον ιατρό, τον αναζήτησα με τ’ όνομά του. Ξαφνιασμένος σχεδόν για την επίσκεψη, σηκώθηκε και με οδήγησε στο ιατρείο του.
Με υπέδειξε να καθίσω στην ιατρική πολυθρόνα για να με εξετάσει, αφού του δώσω το βιβλιάριο υγείας και να ανοίξω το στόμα.
…..(ΣΣ Δεν δημοσιεύουμε την ανάλυση του διαλόγου κατά τον οποίο, σύμφωνα με την επιστολογράφο, το γέλιο συνυπάρχει με το κλάμα)
…Πρότεινε ο γιατρός, αφού δεν είναι εφικτός ο καθαρισμός, να προβούμε σε εξαγωγή του γομφίου που κοντά στα άλλα παρατήρησε πως έχει απόστημα και βρισκόταν στην κάτω γνάθο.
…..
Η εξαγωγή εξετελέσθη κάτω από τις εξείς συνθήκες υγιεινής.
1)                  Στο πτυελοδοχείο δεν έτρεχε νερό. Ήταν βρώμικο και στεγνό.
2)                  Δεν διατίθετο καν πλαστικό ποτηράκι με νερό έστω, αν όχι και απολυμαντικό.
3)                  Δεν υπήρχε αντλία σιέλου.
4)                  Δεν μου παρεσχέθη παρά μετά από επιμονή μου κι’ αφού κόντεψα να βάλω τα γέλια και τα κλάματα μαζί, ένα κομμάτι κουζινόχαρτου, για τυχόν σταξίματα.
Η υπομονή ανεκδιήγητη, οι συνθήκες τριτοκοσμικές.
Το μοναδικό σχόλιο που έκανα με την κατά τ’ άλλα τραυλή γλώσσα μου στον κατά τ’ άλλα αμίλητο γιατρό, ήταν πως απορώ και τον θαυμάζω συγχρόνως για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί, παραβλέποντας βέβαια την δική μου κατάσταση.
Η απάντηση ήταν πως το ΙΚΑ δεν παρέχει τίποτε άλλο εκτός από αυτά που βλέπω.
Μου τοποθέτησε ένα βαμβάκι και μου συνέστησε να το δαγκώσω και να φύγω.
Στην ερώτησή μου, που η απάντησή της με ενδιέφερε προσωπικά, γιατί είχα σοβαρότερα προβλήματα από την εξαγωγή, όπως για προσθετική, γέφυρες, εμφυτεύματα, ακτινογραφίες ή πανοραμικές, η απάντηση ήταν πως μόνο σφραγίσματα και μασέλες παρέχει το ΙΚΑ Σερρών. Απ’ ότι γνωρίζω το ΙΚΑ Θεσσαλονίκης δικαιολογεί πολύ περισσότερα.
……
Είναι πολύ λυπηρό που όλο και πιο συχνά νοιώθουμε ξένοι στον ίδιο μας τον τόπο που γεννηθήκαμε, ζήσαμε κι εμείς και οι προγονοί μας, και εργαστήκαμε και που προπαντός γεννήθηκαν και τα παιδιά μας που αντικρίζουν αυτές και άλλες παρόμοιες καταστάσεις.
Δεν κάνω θέμα τον εαυτό μου, παρά παρουσιάζω την περίπτωσή μου δειγματοληπτικά και φαντάζομαι πως υπάρχουν πολύ χειρότερες.
Με εκτίμηση και σεβασμό προς αυτούς που εκτελούν λειτούργημα και αιδώ προς αυτούς που καταχρούνται το δημόσιο. Με σχεδόν σιγουριά πως το δίκαιο μας δεν θα το βρούμε και μελλοντική ελπίδα πως κάποτε θα διορθωθούν τα πράγματα»

Η ασφαλισμένη στο ΙΚΑ
Ζαχαροπούλου Ελένη
ΠΗΓΗ:  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ (ΣΕΡΡΩΝ) 20-10-2009
ΣΧΟΛΙΟ……..

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΚΑ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΥΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ. ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ Η ΕΙΚΟΝΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ……ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΝΤΩΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ!!!!

BAND04

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s