ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ- Χωρίς γιατρό η Μονάδα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Σερρών

 

«Η λειτουργία της μονάδας Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Σερρών χωρίς τη συμβολή ειδικευμένου ογκολόγου-παθολόγου εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών, και γι’ αυτό θα πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία της μέχρι να προσληφθεί ο κατάλληλος γιατρός», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) Δημήτρης Μπαφαλούκος στις 31-7-2007.

Δυο χρόνια μετά τίποτα δεν έχει γίνει από το υπουργείο Υγείας, τίποτα δεν έχει αλλάξει για τους ασθενείς. Η λειτουργία της Μονάδας Χημειοθεραπείας με εξειδικευμένο προσωπικό αποτελεί αίτημα και των τοπικών φορέων, ωστόσο κανείς δεν εισακούεται από το υπουργείο Υγείας.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Σερρών έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, τον Πρωθυπουργό και την εταιρεία Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδος, στην οποία καταγγέλλει:

«Είναι εγκληματικό, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας και τις υποσχέσεις των αρμοδίων, να μην υπάρχει ειδικός γιατρός στη μονάδα. Οι ασθενείς χρειαζόμαστε έστω έναν ογκολόγο – παθολόγο. Δεν είναι δυνατόν ασθενείς να υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία χωρίς την επίβλεψη ειδικών»

Μελή του Συλλόγου Καρκινοπαθών Σερρών αναφέρουν τα εξής :

«Θέλουμε γιατρό για τους ασθενείς. Τα μέλη μας είναι περίπου 350, αλλά οι καρκινοπαθείς στο νομό είναι πολλοί περισσότεροι. Ξεπερνούν τους 2.000, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Πολλοί από αυτούς ντρέπονται, γιατί ο καρκίνος είναι ακόμη ταμπού στην επαρχία. Εκτός από εκείνους που δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν και αναγκάζονται να μένουν στο νομό για θεραπεία, οι περισσότεροι πηγαινοέρχονται στη Θεσσαλονίκη για την περίθαλψή τους. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη. Παρακολουθούνται στη Θεσσαλονίκη για να μην κινδυνεύει η ζωή τους εδώ, αλλά υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία. Τα ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία καθυστερούν για 3-6 μήνες και οι καρκινοπαθείς δεν είναι σε θέση να περιμένουν λόγω της επιβαρυμένης υγείας τους, αφού συχνά κρίνεται η ζωή τους. Το αποτέλεσμα είναι να χρεώνονται για να εξυπηρετηθούν είτε σε απογευματινά ραντεβού ή στον ιδιωτικό τομέα».

Όπως τονίζεται στην επιστολή, η λειτουργία της Μονάδας Χημειοθεραπείας μπορεί να είναι νομότυπη (βάσει υπουργικής απόφασης και Προεδρικού Διατάγματος) αλλά χαρακτηρίζεται ως διάτρητη επιστημονικά. «Κύριε υπουργέ, εσείς ο ίδιος μας υποσχεθήκατε προφορικά τον Αύγουστο του 2007, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, ότι αμέσως θα αποσπάσετε γιατρό ογκολόγο- παθολόγο για τη σωστή λειτουργία της Μονάδας και η θέση του θα προκηρυχτεί από το νοσοκομείο Σερρών. Το ίδιο μας υποσχεθήκατε μέσω του διοικητή του νοσοκομείου μπροστά στο Σερραϊκό λαό σε τηλεοπτική εκπομπή τοπικού σταθμού (8 Φεβρουαρίου 2008).

Ο τότε Διοικητής δήλωνε: Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2008 θα έρθει γιατρός Ογκολόγος με εντολή του υπουργού», σημειώνουν στην επιστολή οι καρκινοπαθείς.

 

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ….

 

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών νομού Σερρών απευθυνόμενος στο Νομαρχιακό και στο Δημοτικό Συμβούλιο με κοινοποίηση της επιστολής του στα κόμματα, στο Εργατικό Κέντρο, στον Τύπο και φυσικά στην Εταιρία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας

Αξιότιμες κυρίες/οι.

Από τις 29 Ιουνίου του 2007, μέρα της απελευθέρωσης της πόλης μας, άρχισε να λειτουργεί στο Ν.Ν.Σερρών Μονάδα Χημειοθεραπείας, χωρίς να προΐσταται γιατρός Ογκολόγος-Παθολόγος.

Η μη επιστημονική στελέχωση της Μονάδας (πάντοτε κατά την άποψη της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας Ε.Ο,Π.Ε.) εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή των καρκινοπαθών, Η κεντρική εξουσία με αυτή της την επιλογή, μας αντιμετωπίζει ως «ασθενείς β κατηγορίας» αφού σε άλλους νομούς της πατρίδας μας οι ιατρικές αυτές πράξεις γίνονται μόνο από γιατρούς Ογκολόγους -Παθολόγους, ειδικότητα θεσμοθετημένη και αναγνωρισμένη από το ελληνικό δημόσιο από το 1998 ( Π.Δ 204/98).
Εδώ και λίγο διάστημα, άρχισε να εξασκείται έμμεση πίεση (σε μέλη μας με ασφάλιση Δημοσίου),να κάνουν τις χημειοθεραπείες εδώ στο Ν.Ν.Σερρών, αφού δεν τους χορηγούν οδοιπορικά, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι ιατρικές πράξεις γίνονται και στο Ν, Ν.Σερρών, Εξισώνουν δηλαδή τη λειτουργία των Ογκολογικών Τμημάτων των Δημοσίων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης στα οποία προΐστανται γιατροί Ογκολόγοι-Παθολόγοι πανεπιστημιακοί, με τη λειτουργία της εδώ Μονάδας, η οποία λειτουργεί με γιατρό ΧΩΡΙΣ ειδικότητα Ογκολόγου-Παθολόγου.
Ο σύλλογος μας όταν πληροφορήθηκε την επαναλειτουργία της Μονάδας (είχε προηγηθεί ολιγοήμερη αναστολή της λειτουργίας της, λόγω έντονων διαμαρτυριών του συλλόγου μας), επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Υγείας κ.Αβραμόπουλο και πέτυχε την προφορική του δέσμευση ότι δηλ. θα αποσπασθεί άμεσα γιατρός Ογκολόγος-Παθολόγος και θα προκηρυχθεί η θέση από το Ν.Ν.Σερρών για την ορθή λειτουργία της Μονάδας Χημειοθεραπείας, Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν έγιναν μέχρι σήμερα
Από την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας, 29 Ιουνίου, διενεργούνται τοξικές θεραπείες πρώτης γραμμής θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή βαρέως πασχόντων ασθενών. Ο σύλλογος μας είναι σίγουρος ότι οι βουλευτές του νομού κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να λειτουργήσει η Μονάδα Χημειοθεραπείας με τον ενδεδειγμένο επιστημονικά τρόπο. Επειδή όμως θεωρούμε ότι κανένα πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με τη δράση των κ.κ. βουλευτών, όσο σημαντική και αν είναι αυτή, παρακαλούμε να συζητήσετε το θέμα της μη επιστημονικής στελέχωση της Μονάδας που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των Σερραίων καρκινοπαθών στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και στο Δημοτικό Συμβούλιο αντίστοιχα, να εκδώσετε ψήφισμα υποστήριξης του δίκαιου αιτήματος μας, ζητώντας
• την άμεση τοποθέτηση γιατρού Ογκολόγου-Παθολόγου, αρνούμενοι έμπρακτα την αντιμετώπιση των Σερραίων ως πολιτών β’κατηγορίας,
• την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Χημειοθεραπείας του Ν.Ν.Σερρών μέχρι ικανοποιήσεως του αιτήματος σας,
να το αποστείλετε στο Υπουργείο Υγείας και να το κοινοποιήσετε στο σύλλογο μας.
Θεωρούμε ότι μόνο αν γίνει παλλαϊκό το δίκαιο αίτημα μας θα τύχει θετικής αντιμετώπισης. Παρακαλούμε ακόμη όλες τις Τοπικές Οργανώσεις των πολιτικών κομμάτων του νομού μας, να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να λειτουργήσει η Μονάδα Χημειοθεραπείας του Ν,Ν .Σερρών με τον επιβαλλόμενο επιστημονικά τρόπο.
Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα της λειτουργίας της Μονάδας Χημειοθεραπείας, δεν απασχολεί μόνο τα μέλη του συλλόγου μας και με τη δράση μας αυτή συμβάλουμε και εμείς στην προσπάθεια που πιστεύουμε ότι γίνεται από όλους και ιδιαίτερα από τα θεσμοθετημένα όργανα του τόπου μας, για την αναβάθμίση του νομού μας. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Θεωρούμε ότι πρέπει να απευθυνθούμε & εσάς που εκπροσωπείτε το ανώτερο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα υγείας, για ένα πολύ σοβαρό και επείγον θέμα,
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Σερρών απευθύνθηκε στην ΕΟΠΕ (Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας) με δύο (2) επιστολές, προκειμένου να αναφέρει τα γεγονότα που λάμβαναν χώρα στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σερρών Συγκεκριμένα, η ΕΟΠΕ πληροφορήθηκε από το Σύλλογο Καρκινοπαθών Σερρών πως ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας μονάδας χημειοθεραπείας στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σερρών, χωρίς τη συμμετοχή ειδικευμένου Ογκολόγου -Παθολόγου, Το καίριο αυτό ζήτημα που δημιούργησε μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια στους αρρώστους με καρκίνο, προβλημάτισε έντονα το ΔΣ της ΕΟΠΕ, που αποφάσισε να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες.
Απέστειλε απαντητική επιστολή στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Σερρών όπου εξέθετε ης απόψεις της Εταιρείας και μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
1. Η ειδικότητα του Ογκολόγου – Παθολόγου είναι θεσμοθετημένη και αναγνωρισμένη από το ελληνικό δημόσιο από το 1998 ( Π.Δ. 204/98),
2, Πιστεύει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει μονάδα χημειοθεραπείας χωρίς τη συμμετοχή Ειδικευμένου Ογκολόγου -Παθολόγου, μοναδικού αρμόδιου θεσμικά και επιστημονικά για τη σωστή αντιμετώπιση των ασθενών με νεοπλασματικό νοσήματα, Κατά συνέπεια, υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη προκήρυξης θέσεως Ογκαλόγου – Παθολόγου στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σερρών, προκειμένου νο λειτουργήσει σε σωστή βάση η μονάδο χημειοθεραπείας με σκοπό την αποτελεσματική και επιστημονικά άρτια αντιμετώπιση των ασθενών.
3. Εξέφρασε επίσης την αμέριστη συμπαράσταση στους ασθενείς του Νομού Σερρών και συγχρόνως δήλωσε πως θα είναι αρωγός οπουδήποτε μπορεί να συμβάλλει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Παράλληλα, απέστειλε το σύνολο της αλληλογραφίας στη Νομική Σύμβουλο της ΕΟΠΕ, Ο αντίκτυπος των ενεργειών της ΕΟΠΕ υπήρξε καταλυτικός, Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Σερρών απέστειλε άμεσο επιστολή στην ΕΟΠΕ. όπου εξέφρασετην ευγνωμοσύνη για τη σοβαρότητα με την οποία η ΕΟΠΕ ασχολήθηκε με το πρόσημα. Επίσης, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το ΔΙ με το Σύλλογο Καρκινοπαθών Σερρών, με μεγάλη χαρά πληροφορήθηκε πως ανεστάλη η λειτουργία του τμήματος χημειοθεραπείας και το θέμα επανεξετάζεται από τη Νομαρχία, καθώς έχει πάρει πλέον σημαντικές διαστάσεις και ο τοπικός Τύπος ασχολείται καθημερινά με το πρόβλημα αυτό. Δυστυχώς όμως, παρά τη συνεχή ενασχόληση των τοπικών Συλλόγων και των ΜΜΕ με το μείζον aura θέμα, το Νοσοκομείο Σερρών ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας της μονάδας χημειοθεραπείας, χωρίς τη συμμετοχή Ογκολόγου -Παθολόγου.

Η κινητοποίηση των Καρκινοπαθών υπήρξε άμεση και το Υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε πως θα αποστείλει στο Νοσοκομείο Σερρών Ογκολόγο -Παθολόγο, αρκεί να εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον, Είναι εύλογο ότι μέχρι τότε θα πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία της Μονάδας Χημειοθεραπείας. Το επιχείρημα ότι θα ξεκινάει ο ασθενής χημειοθεραπεία στη Θεσσαλονίκη και εάν δεν υπάρχουν παρενέργειες θα συνεχίζει σης Σέρρες, υποδηλοι πλήρη άγνοια των αρμοδίων ταυ Νοσοκομείου για το τι σημαίνει χημειοθεραπεία καρκινοπαθούς και συνολική αντιμετώπιση αυτών των αρρώστων, που δε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σον «ασθενείς β’ κατηγορίας».
Από τότε ακολούθησαν αλλεπάλληλες δημοσιεύσεις στον Τύπο του Νομού Σερρών σχετικά με αυτό το θέμα και με μεγάλη μας λύπη σας ανακοινώνουμε πως η Μονάδα Χημειοθεραπείας στο Ν.Ν,Σ, έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί, παρά τις αλλεπάλληλες και αγωνιώδεις προσπάθειες του Συλλόγου Καρκινοπαθών Σερρών και της ΕΟΠΕ, ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΟΥ – ΠΑΘΟΛΟΓΟΥ, διενεργώντας μάλιστα τοξικές θεραπείες πρώτης γραμμής και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή βαρέως πασχόντων ασθενών!

Με βάση τα παραπάνω θα θέλαμε vα συζητήσουμε μαζί σας το πρόβλημα συνολικά ώστε με συντονισμένες ενέργειες να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό, που άπτεται γενικότερα της εξάσκησης της ογκολογίας στη χώρα μας. Αναμένοντας ενέργειες σας, θα βρισκόμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΜΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ. ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΩΦΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΕΝΗ.ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ Η ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ.

 

ΠΗΓΗ : ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ BLOG ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

http://skserron.blogspot.com/

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s