Στοίχειωσαν οι εξαγγελίες για Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου

Στα… αζήτητα εδώ και έξι χρόνια βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα του παλιού νοσοκομείου Σερρών, την ώρα που η ανάγκη για τη λειτουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Το υφιστάμενο νέο κτίριο του νοσοκομείου ασφυκτιά υπό το βάρος των περιστατικών που δέχεται, δεδομένου ότι ο πληθυσμός στο νομό ξεπερνά τους 100.000 κατοίκους, ενώ θα μπορούσε να αποσυμφορηθεί σημαντικά με τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης δηλώνουν εξοργισμένοι με την πολιτεία που επιτρέπει να ρημάζει από εγκατάλειψη το κτίριο του παλιού νοσοκομείου -το οποίο είναι σχετικά καινούργιο οικοδόμημα- και δεν αποφασίζει να το αξιοποιήσει υπέρ κοινωφελούς σκοπού. Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας γιγαντώθηκε τελευταία, δεδομένου ότι η ίδρυση και η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου είχε εξαγγελθεί δύο φορές από τον πρώην υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Το θέμα είχε θέσει επιτακτικά και ο νυν υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνισμού Μάρκος Μπόλαρης, που είναι και βουλευτής Σερρών.

“Αποδείχτηκαν όλοι τους ανακόλουθοι στο θέμα του Κέντρου Υγείας, και είναι εξοργιστικό το γεγονός, αφού υπάρχει το κτίριο και θα μπορούσε να λειτουργήσει”, τονίζει στη “Μ” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σερρών και μέλος της ΠΟΕΔΗΝ Γιάννης Τσιπούρας.

Εξηγεί ότι σήμερα στο νομό Σερρών ένα τέτοιο κέντρο είναι επιβεβλημένο, καθώς θα συνέβαλλε στην αποσυμφόρηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, την οποία αναγκαστικά παρέχει το υφιστάμενο νοσοκομείο. Μάλιστα, αυτήν την εποχή, όπως είπε ο κ. Τσιπούρας, με τα κρούσματα της νέας γρίπης, η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι τραγική, αφού υπάρχει μεγάλος όγκος περιστατικών που προσέρχεται καθημερινά.

ΕΒΑΛΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΠΡΟ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ
Το κτίριο του παλιού νοσοκομείου Σερρών, το οποίο φιλοξενούνταν σε τέσσερα διάσπαρτα κτίρια, έβαλε λουκέτο τον Μάρτιο του 2005. Καθώς η κτιριακή τους κατάσταση ήταν και παραμένει καλή, οι φορείς του νομού ζήτησαν άμεσα την αξιοποίησή τους. Η μετεγκατάσταση έγινε σταδιακά, την ίδια περίοδο. Στα παλιά κτίρια έμειναν, και συνεχίζουν να λειτουργούν, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η Ψυχιατρική Κλινική και κάποιες κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου.

“Η ανάγκη, τότε, για νέο νοσοκομείο ήταν εξίσου μεγάλη με την ανάγκη, σήμερα, να λειτουργήσει Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στην πόλη των Σερρών. Φύγαμε γιατί πολύ απλά δεν χωρούσαμε, τόσο τα περιστατικά στις κλινικές όσο και το προσωπικό”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων. Δήλωσε πάντως ότι, όσο πιο πολύς καιρός περνά, τόσο πιο μεγάλες είναι οι φθορές που σημειώνονται στο κτίριο του παλιού νοσοκομείου. “Είναι άδικο να εγκαταλείπεται στην τύχη του, την ώρα που οι περισσότερες πόλεις δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν χώρους και οικόπεδα για να φιλοξενήσουν υπηρεσίες πρόνοιας ή κέντρα υγείας. Και εμείς, που το έχουμε, το αφήνουμε να ρημάζει από την εγκατάλειψη”, σημείωσε ο κ. Τσιπούρας.

Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι κάτοικοι των Σερρών υποστηρίζουν ότι στο θέμα του Κέντρου Υγείας υπήρξε εμπαιγμός. Λένε χαρακτηριστικά ότι οι εκάστοτε υπουργοί πετούσαν ένα πυροτέχνημα και έφευγαν. Οι πολίτες, από τη μεριά τους, πίστευαν ότι δεν χρειάζονταν και πολλά για να γίνει επιτέλους το κέντρο.

ΖΗΤΟΥΝ ΝΕΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ


Αυτή τη στιγμή διπλάσιο προσωπικό απαιτείται στα χειρουργεία, στις παθολογικές κλινικές, στην ορθοπεδική και στη μονάδα τεχνητού νεφρού. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τους νοσηλευτές και τους γιατρούς, είναι οι ελλείψεις αιθουσών προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα καθημερινά περιστατικά. “Συνήθως έχουμε πολλά χειρουργεία, που σημαίνει ότι χρειάζονται νέες αίθουσες, άρα και επιπλέον προσωπικό. Η κατάσταση αυτή όμως σημαίνει υπερεντατικοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού, που συνήθως ξεπερνά τα στάνταρ ασφαλείας, τόσο για το ίδιο όσο και για τους ασθενείς”, τόνισε ο πρόεδρος.

Στις ελλείψεις του προσωπικού τού νοσοκομείου συμπεριλαμβάνονται οι τραυματιοφορείς και οι τραπεζοκόμοι. Ειδικά οι τελευταίοι τυχαίνει να προσέρχονται και στην απογευματινή βάρδια για να βοηθήσουν, διαφορετικά το φαγητό δεν θα φτάσει ποτέ στους ασθενείς. Οι εργαζόμενοι πάντως επισημαίνουν ότι αυτό που ζητούν είναι τουλάχιστον να παίρνουν τις βάρδιες τους και τα νυχτερινά τους, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

  • Λειτουργούν οριακά. Σήμερα, τα τμήματα που χτυπούν “κόκκινο” στο νοσοκομείο από τις ελλείψεις -με αποτέλεσμα να λειτουργούν οριακά- είναι: οι δύο Παθολογικές Κλινικές, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η Ορθοπεδική, το Χειρουργείο, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η Καρδιολογική και η Στεφανιαία Μονάδα

Το νέο νοσοκομείο… ασθενεί από ελλείψεις

Μπορεί το νέο νοσοκομείο που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Σερρών να είναι ένα καινούργιο, αρχιτεκτονικά, κτίριο και άκρως λειτουργικό, ωστόσο… υποφέρει από τις ελλείψεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το νοσοκομείο στελεχώνεται από 800 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων οι 160 είναι γιατροί όλων των ειδικοτήτων, ενώ διαθέτει 410 κρεβάτια.

Η εικόνα μοιάζει ικανοποιητική, αναφέρουν οι εργαζόμενοι, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για ένα επαρχιακό νοσοκομείο. “Και όμως, το νοσοκομείο, παρότι καινούργιο, ‘υποφέρει’ από την… ασθένεια των ελλείψεων”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιπούρας και πρόσθεσε ότι εδικά τους τελευταίους μήνες είχε την ατυχία να είναι και ακέφαλο λόγω της παραίτησης των μελών του δ.σ. Αυτό σήμαινε ότι έμειναν στον… αέρα, πολύ πριν αλλά και μετά τις εκλογές, όλα τα διοικητικά θέματα που αφορούσαν την ανάπτυξη δομών υγείας, όπως και τα οικονομικά ζητήματα.

Η διοίκηση του συλλόγου εργαζομένων υπογραμμίζει ότι, πέραν του κτιρίου που είναι καινούργιο και λειτουργικό, ο υφιστάμενος οργανισμός του δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός νομού όπως είναι οι Σέρρες. Φαίνεται, όπως λένε τα μέλη του συλλόγου, ότι τα 26 νοσηλευτικά τμήματα και τα δύο χειρουργεία που υπάρχουν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που παρουσιάζονται. Σε καμία περίπτωση όμως δεν συμβαίνει αυτό.

Πληγή του νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, είναι η πληθώρα των ρεπό και των αδειών που εκκρεμούν από το 2008 και δεν δόθηκαν ακόμα. “Δεν μπορεί να φύγει ο κόσμος γιατί οι ανάγκες μάς ξεπερνούν. Το προσωπικό στις περισσότερες κλινικές πρέπει να είναι διπλάσιο για να μπορούν να δοθούν άδειες και ρεπό που, σε πολλές περιπτώσεις, αθροίζονται σε μήνα”, εξήγησε ο κ. Τσιπούρας.

Της Φανής Σοβιτσλή
Fsovitsli@makthes.gr

ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (25-12-2009)

http://www.makthes.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ", Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s