Συναγερμός στον Ευαγγελισμό

Συναγερμός έχει σημάνει στον Ευαγγελισμό, καθώς τους τελευταίους δύο – τρεις μήνες σημειώνεται έξαρση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Βασική αιτία είναι οι ελλείψεις νοσηλευτών στις ειδικές μονάδες, με το ελάχιστο προσωπικό να μην προλαβαίνει ούτε γάντια να αλλάξει από τον έναν ασθενή στον άλλο… Ηδη συζητείται η λήψη αυστηρών μέτρων. Αν δεν αποδώσουν κι αυτά, δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο να κλείσουν κρεβάτια!

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το περασμένο Σάββατο σε διημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ):

Οπως κατέγραψε η Επιτροπή Λοιμώξεων του Ευαγγελισμού, τους τελευταίους 2 – 3 μήνες 140 ασθενείς νοσηλεύτηκαν στις δύο Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου.Καταγράφηκαν συνολικά 87 περιστατικά λοιμώξεων.

Το ποσοστά θεωρούνται ιδιαίτερα ανησυχητικά αν υπολογίσει κανείς ότι -σύμφωνα με την ΕΕΕΘ- η συνολική θνησιμότητα στις ελληνικές ΜΕΘ δεν ξεπερνά το 25% (ποσοστό που θεωρείται μάλιστα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη), ενώ παλαιότερα ερευνητικά δεδομένα είχαν δείξει ότι η θνησιμότητα από λοιμώξεις αφορούσε το 15% περίπου των προσβληθέντων ασθενών.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Επιτροπή Λοιμώξεων του Ευαγγελισμού διαπίστωσε με εργαστηριακές αναλύσεις ότι σε πολλές περιπτώσεις τα μικρόβια που προσβάλλουν τους ασθενείς όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται εύκολα αλλά είναι πολυ-ανθεκτικά, «αντέχουν» δηλαδή σε περισσότερα από ένα αντιβιοτικά φάρμακα.

Τα παραδείγματα αναλύσεων που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της διημερίδας είναι… αποκαρδιωτικά: Το μικρόβιο κλεμπσιέλλα (klebsiella pneumoniae) βρέθηκε ανθεκτικό ως και σε 29 διαφορετικά φάρμακα!

Βασική αιτία της έξαρσης των λοιμώξεων είναι, σύμφωνα με τα στελέχη του Ευαγγελισμού, οι μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού οι οποίες καθιστούν σχεδόν αδύνατη την τήρηση προφυλακτικών μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στη διημερίδα, ότι στις δύο ΜΕΘ του Ευαγγελισμού ένας νοσηλευτής καλείται στη βάρδιά του να φροντίζει 4 βαριά ασθενείς…

Συνολικά το νοσοκομείο διαθέτει 100 κρεβάτια ειδικών μονάδων και, σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων, ο μέσος όρος νοσηλευτών για καθένα από τα κρεβάτια αυτά είναι 1,8!

Τα διεθνή πρότυπα ειδικών μονάδων (όπου συμπεριλαμβάνονται και οι ΜΕΘ) επιβάλλουν 4-6 νοσηλευτές ανά κλίνη και αναλογία ασθενών – νοσηλευτών στις βάρδιες 1 προς 1, δηλαδή σε κάθε βάρδια οι νοσηλευτές θα πρέπει να είναι τόσοι όσα είναι και τα κρεβάτια της μονάδας…
Ηδη τα στελέχη του νοσοκομείου προσανατολίζονται στη λήψη ειδικών μέτρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο των λοιμώξεων.

Η απομόνωση των ασθενών που έχουν προσβληθεί από πολυ-ανθεκτικά μικρόβια είναι μια από τις προτάσεις που συζητούνται ενώ τα στελέχη των δύο ΜΕΘ εμφανίζονται διατεθειμένα να προβούν και σε ακόμη πιο δραστικές κινήσεις.

Απο τον Ημερήσιο Τύπο
29/1/2009

ΠΗΓΗ: BLOG  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ »ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ»

http://sergsavas.blogspot.com/

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s