ΠΟΕΔΗΝ – Απόφαση Γενικού Συμβουλίου 02.03.10

ΑΘΗΝΑ 3/3/2010

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 1271

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

2 ΜΑΡΤΙΟΥ  2010

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η οικονομική κρίση κορυφώθηκε και έγινε ανεξέλεγκτη στην πενταετή διακυβέρνηση της Ν.Δ., με τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές σήψης, σπατάλης και διαφθοράς που εφήρμοσε και έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, εκτινάζοντας το δημόσιο χρέος στα 300 δις ευρώ. Οι τακτικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του έτους 2010 που εντός αυτών είναι οι συντάξεις και μισθοί ανέρχονται τα 100 δις ευρώ εκ των οποίων τα μισά (50δις ευρώ) πρέπει να δανειστούμε από τις ξένες αγορές.

Με τα κερδοσκοπικά παιγνίδια που παίζονται αφενός σε βάρος της χώρας μας που έχασε την αξιοπιστία της από τα μαγειρέματα των οικονομικών στοιχείων και αφ’ ετέρου σε βάρος του ευρώ από το δήθεν κίνδυνο πτώχευσης χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία,  το κόστος δανεισμού εκτινάσσετε στα ύψη.

Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί  κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης για τη χώρα μας, με κοινωνική δικαιοσύνη. Όμως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αλλά και τα επόμενα που θα ακολουθήσουν είναι μονοδιάστατα και καλούμαστε για άλλη μια φορά εμείς οι πολίτες και εργαζόμενοι να πληρώσουμε τη κρίση.

Δεν δημιουργήσαμε εμείς οι εργαζόμενοι τη κρίση για να καλούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα. Οι αγορές, οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές δημιούργησαν την κρίση (πουλώντας αέρα και αποδόσεις στα χαρτιά) οι οποίοι μόλις έσκασε η φούσκα έτρεξαν στο Κράτος για ενίσχυση και κεφάλαια χωρίς να διαθέσουν ένα ευρώ από την τσέπη τους.

Η αύξηση των έμμεσων φόρων είναι κοινωνικά άδικοι εξανεμίζουν περαιτέρω το εισόδημά μας, μειώνουν την αγοραστική μας δύναμη, βουλιάζοντας την κατανάλωση, οδηγώντας έτσι σε ύφεση την οικονομία.

Η εισοδηματική πολιτική οδηγεί σε ονομαστική μείωση των μισθών 8-10% . Κατακτήσεις δεκαετιών όπως τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας περικόπτονται κατά 30%.

Η οριζόντια περικοπή των επιδομάτων 12%, αδικεί τους υγειονομικούς, τους πλέον χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους, αφού περικόπτεται το μοναδικό επίδομα που μας χορηγείται το Νοσοκομειακό, εν αντιθέσει με τα επιδόματα επικινδύνου και ανθυγιεινής εργασίας των εργαζόμενων των ΟΤΑ που εξαιρέθηκαν. Το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων πλήττουν αθροιστικά με τις περικοπές τα εισοδήματά μας.

Το φορολογικό Νομοσχέδιο που ανακοινώθηκε είναι άδικο αφού καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που αποτελούν τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια τα τελευταία χρόνια.

Τίθεται σε αμφισβήτηση το αφορολόγητο όριο αφού συνδέεται με τη συλλογή αποδείξεων (το ύψος δεν ξεκαθάρισε). Δεν διαθέτει αναδιανεμητικό χαρακτήρα με τη χρηματοδότηση κοινωνικών υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, πρόνοια)

Οι παρεμβάσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης των Δημοσίων Υπαλλήλων θα επιφέρουν αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων.

Η απόφαση του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων χαρακτήρισε την ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων επαγγελματική και όχι κοινωνική, με την υποχρέωση να εξισώσει η χώρα τα όρια ηλικίας ανδρών – γυναικών.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος από το 1992 που για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η ασφαλιστική εισφορά (6,67% επί του συντάξιμου μισθού) έως και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε καλύτερες οικονομικές συνθήκες να συστήσουμε ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. «ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ», που θα εξασφαλίζει τον αναδιανεμητικό και κοινωνικό ρόλο της ασφάλισης. Εξάλλου τις εισφορές εισπράττει και τις συντάξεις χορηγεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα που συνδέει την χορηγούμενη σύνταξη με τις εισφορές, θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις. Από την πρώτη νομοθετική παρέμβαση που αναμένεται εντός των ημερών, πιέζουμε να ληφθεί μέριμνα ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα των εργαζομένων με αιχμή το Νοσηλευτικό – Παραϊατρικό προσωπικό των Νοσοκομείων.

Η κυβέρνηση Καραμανλή με το Νομό Πετραλιά αύξησε τα όρια ηλικίας των εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα, μείωσε τις συντάξεις και αύξησε τις εισφορές.

Η επέκταση των ίδιων διατάξεων και της εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών – γυναικών στο Δημόσιο που επίσης είχε εξαγγελθεί δεν έγινε, επειδή εν τω μεταξύ η απελθούσα κυβέρνηση περιήλθε στη δίνη των σκανδάλων και της οικονομικής κρίσης.

Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα εξ αιτίας της εισφοροδιαφυγής, της ανασφάλιστης εργασίας, των χαριστικών ρυθμίσεων, των οφειλομένων εισφορών από τους επιχειρηματίες, της αξιοποίησης της περιουσίας (δομημένα ομόλογα), τις άνισες παροχές σε συντάξεις (συντάξεις υπερβαίνουν τα 3.000€ το μήνα), τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με προγράμματα εθελούσιας εξόδου από την εργασία (ΟΤΕ, Ολυμπιακή), τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας.

Από τις στρεβλώσεις του συστήματος δημιουργήθηκαν προβλήματα βιωσιμότητας και τώρα καλούμαστε όλοι να πληρώσουμε.

Όμως ακολουθούν και άλλα μέτρα τα οποία επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού είναι στις συμβατικές υποχρεώσεις μας για την συμμετοχή στην ΟΝΕ. Υπάρχει όμως και άλλος δρόμος να μειώσουμε τα ελλείμματα, με τη φορολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων άνω των 50 δις ευρώ. Εκεί θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της η Κυβέρνηση.

Πραγματοποιήσαμε ΔΥΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ  10 Φλεβάρη 24ωρη που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και 24 Φλεβάρη που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ.

Η πρώτη κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ ήταν ικανοποιητική με μεγάλη συγκέντρωση και πορεία. Η δεύτερη ήταν άκρως πετυχημένη με συγκέντρωση 100.000 εργαζομένων, η μεγαλύτερη μετά τις προτάσεις Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό.

Προτείναμε στην ΑΔΕΔΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ τον Μάρτη. Προσανατολίζεται για 24ωρη 11 Μάρτη ανάλογα με την ημερομηνία ανακοίνωσης των μέτρων.

Σε σύσκεψη τεσσάρων Ομοσπονδιών του Δημοσίου (Εκπαιδευτικοί, Υγειονομικοί, ΟΤΑ) αποφασίσαμε την ανωτέρω πρόταση.

Οι κινητοποιήσεις είναι μαραθώνιος με δεδομένο ότι με το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας πρέπει να μειώσουμε σταδιακά το έλλειμμα στο 3% και θα ακολουθήσουν και άλλα επώδυνα μέτρα σε βάθος τριετίας.

Απαιτείται συντήρηση δυνάμεων. Ασφαλώς και δεν απεμπολούμε τα κλαδικά μας αιτήματα για δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Υγείας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τον έλεγχο της παραοικονομίας, τη μείωση της σπατάλης στις προμήθειες, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με την ενσωμάτωση των κοινοτικών συμβάσεων (12ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών, 1 νύχτα την εβδομάδα, 2 ρεπό την εβδομάδα), την χορήγηση του επιδόματος των 176€, τον διπλασιασμό του ωρομισθίου, την αντικατάσταση των συνεργείων με προσωπικό κοινωνικής εργασίας, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ΕΝΕ.

Μάλιστα θα επιδιώξουμε ραντεβού με τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας για να θέσουμε το πλαίσιο των αιτημάτων μας. Μας προβληματίζει όμως που το ΥΥΚΑ τέσσερις μήνες μετά την πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση δεν μας δέχθηκε να συζητήσουμε.

Σήμερα πρωταρχικός στόχος είναι να αποκρούσουμε τα νεοφιλελεύθερα μέτρα της κυβέρνησης με τα οποία τίθενται σε αμφισβήτηση κατακτήσεις – σύμβολα για το εργατικό δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα.

Συμπαρατασσόμαστε με την ΑΔΕΔΥ για τα γενικότερα θέματα. Παράλληλα είμαστε σε εγρήγορση για την προώθηση και επίλυση των κλαδικών μας αιτημάτων.

Καλούμε όλα τα Σωματεία μέλη μας να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και να αφυπνίσουν για να αποκρούσουμε αποτελεσματικά όλα τα σκληρά μέτρα που προωθούν και θίγουν τους εργαζόμενους. την κρίση να την πληρώσουν όσοι την Δημιούργησαν.


ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ                                     ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΠΟΕΔΗΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s