Σε καθημερινό κίνδυνο η υγεία των νοσηλευτών στο Γ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ , εξαιτίας του παράνομου χειρισμού κυτταροστατικών φαρμάκων….

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΦΟΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Ερώτηση Τ.Κουράκη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης, οι νοσηλευτές  υποχρεώνονται από τη Διοίκηση να χειρίζονται κυταρροστατικά φάρμακα, χορηγούμενα στις χημειοθεραπείες, παρότι η εργασία αυτή δεν περιγράφεται στα επαγγελματικά τους καθήκοντα και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους.

Η χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία τους. Πρόκειται για φάρμακα υψηλής τοξικότητας, τα οποία είναι δυνατόν να έχουν μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες επιδράσεις σε υγιείς οργανισμούς, εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή προκαλέσουν μόλυνση μέσω του αναπνευστικού συστήματος. Η παρασκευή τέτοιων φαρμάκων πρέπει να γίνεται με αυστηρούς όρους υγιεινής και ασφάλειας, από εξειδικευμένο προσωπικό με ειδικές επιστημονικές γνώσεις, με κατάλληλο εξοπλισμό και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Διαφορετικά τίθεται ευθέως σε κίνδυνο η υγεία του προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, με το ΠΔ 108/ 1993, ΦΕΚ Α 50/ 7 -4 -1993, προβλέπεται πως η παρασκευή χημειοθεραπευτικών φαρμάκων πρέπει να διενεργείται μόνον στο χώρο του νοσοκομειακού  φαρμακείου από τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς. Για την παράνομη, από την πλευρά της Διοίκησης του νοσοκομείου, ανάθεση της χρήσης των κυτταροστατικών σκευασμάτων, οι νοσηλευτές κατέθεσαν σχετική αναφορά προς τον τότε Υπουργό Υγείας και προς τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης (αρ. πρωτ. 5417/ 30 -3 -09), δίχως ωστόσο να βρεθεί μέχρι σήμερα κάποια λύση στο πρόβλημα.

Με βάση τα παραπάνω,

ερωτάται η κα Υπουργός:

1) Ποιά μέτρα προτίθεται το υπουργείο να λάβει, ώστε να τηρηθούν όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για την παρασκευή και τη διανομή των κυτταροστατικών φαρμάκων;

2)Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να ανακληθεί και να παύσει οριστικά η εκτέλεση της ανωτέρω εργασίας από το νοσηλευτικό προσωπικό, η οποία θέτει σε διαρκή κίνδυνο την υγεία των συγκεκριμένων εργαζομένων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τάσος Κουράκης

ΣΧΟΛΙΟ ……..

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ Γ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΥΤΤΑΡΟΣΤΑΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ.

ΠΑΡΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΣΟ ΣΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ Γ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΛΥΘΕΙ.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΛΟΓΟΔΟΤΕΙ ΠΟΤΕ!!!!

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s