Βλάβες ΕΣΥ, κέρδη ιδιωτικών τομογράφων

Παρά την πληθώρα μηχανημάτων, πολλά «εργάζονται» ως το μεσημέρι ελλείψει προσωπικού ή χρειάζονται επισκευή.

Σαράντα αξονικοί τομογράφοι από τους περίπου 100 που διαθέτει το ΕΣΥ υπολειτουργούν, τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας λίστας σε ό,τι αφορά τον αριθμό αξονικών και μαγνητικών τομογράφων. Η περιπέτεια του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου το βράδυ της Κυριακής έφερε ξανά στην επιφάνεια το σοβαρό θέμα της διαχείρισης των μηχανημάτων βιοϊατρικής τεχνολογίας. Η Ελλάδα διαθέτει πληθώρα μηχανημάτων, πολλά εκ των οποίων όμως «εργάζονται» σε ημέρες εφημερίας μόνο ως τις 2 το μεσημέρι ελλείψει προσωπικού, ή τίθενται εκτός λειτουργίας για τρεις ή και περισσότερες ημέρες λόγω βλάβης.

«Όποιος καθίσει έξω από ένα μεγάλο νοσοκομείο σε ημέρα γενικής εφημερίας θα δει να πηγαινοέρχονται ιδιωτικά ασθενοφόρα τα οποία μεταφέρουν νοσηλευόμενους ασθενείς σε ιδιωτικά κέντρα προκειμένου να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις» αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Υγείας. Υπολογίζουν μάλιστα ότι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δέχονται καθημερινά από κάθε νοσοκομείο που εφημερεύει δέκα ως και 15 νοσηλευόμενους ασθενείς! Το κόστος είναι υπέρογκο, αφού μια αξονική τομογραφία κοστίζει- ανά πεδίο – 73 ευρώ και 300 ευρώ η ολοσωματική. Πολύ πιο ακριβή είναι η μαγνητική τομογραφία- το κόστος της ανά πεδίο φθάνει τα 280 ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα διαθέτει 25,8 αξονικούς τομογράφους ανά εκατομμύριο πληθυσμού όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 22,8 αξονικοί τομογράφοι. Επίσης η χώρα μας διαθέτει 13,2 μαγνητικούς τομογράφους ανά εκατομμύριο πληθυσμού όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι έντεκα μηχανήματα.

Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Δ. Βαρνάβα, «κατά τις πρωινές ώρες λειτουργούν οι αξονικοί τομογράφοι. Είναι όμως δυνατόν να τεθούν εκτός λειτουργίας μετά τις δύο το μεσημέρι ελλείψει προσωπικού. Επίσης, τίθενται εκτός λειτουργίας επειδή έχει χαλάσει εξάρτημά τους. Όταν λοιπόν ένα μηχάνημα δεν λειτουργεί, ο ασθενής διακομίζεται στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό κέντρο προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις». Ο κ. Βαρνάβας σημειώνει ότι το 40% των αξονικών τομογράφων του ΕΣΥ είναι «μεγαλύτεροι» των δέκα ετών με αποτέλεσμα να παθαίνουν συχνά βλάβες.

285 αξονικοί σε ιδιώτεςΑπό τους 385 αξονικούς τομογράφους που διαθέτει η Ελλάδα, μόνο οι 90- 100 λειτουργούν στον δημόσιο τομέα. Τους υπόλοιπους έχει ο ιδιωτικός τομέας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μαγνητικούς τομογράφους: από τους 237 που υπάρχουν σε όλη τη χώρα μόνο οι 33 βρίσκονται σε μονάδες του ΕΣΥ και στο ΙΚΑ. Σε ό,τι αφορά τους μαγνητικούς τομογράφους, οι μισοί βρίσκονται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα (95) και στη Θεσσαλονίκη (32). Επίσης, σε τρεις υγειονομικές περιφέρειες, στη 2η ΥΠΕ (Πειραιάς και νησιά Αιγαίου), στην 4η ΥΠΕ (Θράκη) και στην 7η ΥΠΕ (Κρήτη) υπάρχει μόνον ένας μαγνητικός τομογράφος σε δημόσιο νοσοκομείο. Με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, στην υπόλοιπη Μακεδονία δεν υπάρχει ούτε ένας μαγνητικός τομογράφος σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά μεγάλα δημόσια νοσοκομεία («Αγ. Σάββας», Θεαγένειο, Μεταξά, Τζάννειο, Νίκαιας, Ασκληπιείο Βούλας, Ιπποκράτειο) δεν διαθέτουν μαγνητικό τομογράφο.

Η ανοδική πορεία του ιδιωτικού τομέα υγείας καταδεικνύεται και σε μελέτη της Ηellastat, η οποία δημοσιεύθηκε το 2009. Από τη μελέτη προκύπτει ότι η αγορά των προμηθευτών ιατρικού εξοπλισμού παρουσιάζει την τελευταία εξαετία ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 13,7%. Οι ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης τροφοδοτούνται, μεταξύ άλλων, από τη γιγάντωση των ιδιωτικών ομίλων παροχής υπηρεσιών υγείας και την εξάπλωση των πολυάριθμων ιδιωτικών εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων.

«Το ΕΣΥ την τελευταία δεκαετία έχει μείνει πίσω στον τομέα της βιοϊατρικής τεχνολογίας. Σε αυτό το έλλειμμα οφείλει τα υπερκέρδη του ο ιδιωτικός τομέας» τονίζει γιατρός μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου, ο οποίος προσθέτει ότι ένα νοσοκομείο περίπου 800 κλινών χρειάζεται δύο μαγνητικούς και τρεις αξονικούς τομογράφους.

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ | Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Πηγή: Το Βήμα

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Uncategorized

One response to “Βλάβες ΕΣΥ, κέρδη ιδιωτικών τομογράφων

  1. Eτοιμος να λειτουργήσει και πάλι είναι από αργά χθες το απόγευμα ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου Βέροιας, που δεν λειτουργούσε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα κατά την εισαγωγή του υπουργού Εργασίας, Α. Λοβέρδου.

    Η λυχνία που αντικατέστησε την παλιά εξαντλημένη έφτασε χθες το πρωί και συνεργείο της εταιρείας την εγκατέστησε στο μηχάνημα.

    «Η προμήθεια έγινε σε ελάχιστο χρόνο και μάλιστα σε μέρες αργιών. Αλλοι περιμένουν επί μήνες, ενώ εμείς έχουμε μια σύμβαση συντήρησης και αντικατάστασης ανταλλακτικών, που μας διασφαλίζει τάχιστη εξυπηρέτηση», δήλωσε στο «Eθνος» ο απερχόμενος διοικητής του νοσοκομείου, Α. Γκαμπέσης, μετά τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

    «Μίλησα και με τον ίδιο τον υπουργό εκείνη τη νύχτα. Ηταν ψύχραιμος και δεν εξέφρασε κανένα παράπονο. Τα μηχανήματα παρουσιάζουν βλάβες και η αλλαγή των ανταλλακτικών δεν γίνεται αυτόματα, ειδικά όταν είναι μέρες αργιών και η προμήθεια γίνεται από το εξωτερικό», είπε η διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Β. Ελλάδας, Τζ. Λεπτοκαρίδου, προσθέτοντας πως είναι συνήθης πρακτική η εξυπηρέτηση των ασθενών από γειτονικά νοσοκομεία όταν υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία κάποιου μηχανήματος.

    ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΥΤΗ Η ΕΞΕΛΗΞΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ…… ΚΑΘΕ ΒΛΑΒΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΟΡΘΟΘΕΙ ΣΕ ΧΡΟΝΟ dt, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΚΙΝΗΤΡΟ!!!!….. ΕΔΩ ΔΟΘΗΚΕ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ…… ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΟ Γ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ, ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ, Η ΛΥΧΝΙΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΙΚΟΥ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ!!! ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΟΦΡΕΝΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΑΝ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΦΟΡΕΣ!!!!….. ΕΔΩ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ….. ΜΑΛΛΟΝ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ»….. ΟΝΟΜΑΣΕ ΤΟ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ»!!!!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s