ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών Ζηλιαχώβαλη Αθανασίου για την απεργία της 5ης Μαΐου 2010

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Πριν από λίγες ημέρες –την Πρωτομαγιά – συγκεντρωθήκαμε για να τιμήσουμε όλους αυτούς που με τους αγώνες τους συνέβαλαν, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουμε και δικαιώματα και όχι μόνο υποχρεώσεις, δυστυχώς όμως την επόμενη ημέρα, μεγάλο μέρος αυτών των δικαιωμάτων μας η κυβέρνηση αποφάσισε να τα διαγράψει, στο όνομα της διεθνούς κρίσης και του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας μας.

Πράγματι ζούμε μία οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο μετά τη μεταπολίτευση.

Είναι όμως απόλυτα σαφές ότι η αιτία και η ευθύνη βρίσκεται στο χρηματοπιστωτικό και εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο, στη θεοποίηση της αγοράς και των κερδών των επιχειρήσεων, στο νεοφιλελεύθερο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που επικρατεί παγκόσμια, στην Ε.Ε. και επικράτησε τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. Την ώρα της κρίσης, το κεφάλαιο και το σύστημα, ενώ κερδοσκοπεί και μεταφέρει το κόστος της κρίσης στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, στους νέους, μετατοπίζει και την ευθύνη για την ύφεση, την ανεργία, τα ελλείμματα με ανενδοίαστο τρόπο στα «ανεύθυνα» Κράτη.

Παρουσιάζει ως υπεύθυνους παράγοντες της κρίσης τους μισθούς, τις συντάξεις, τα δημόσια συστήματα υγείας, εκπαίδευσης, πρόνοιας, κοινωνικής ασφάλισης, τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες.

Η αδιαφάνεια, η ακυβερνησία, η ανειλικρίνεια για τις παθογένειες των δημόσιων συστημάτων, ως αποτέλεσμα διαβρωτικών πελατειακών, διαμεσολαβητικών πρακτικών και ιδιωτικών συμφερόντων, αποσιωπούνται. Για όλα ενοχοποιούνται, συλλήβδην και ισοπεδωτικά, οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι κυβερνητικές ευθύνες, η πολιτική της Ε.Ε. το παιχνίδι διεθνών οργανισμών και διαφόρων οίκων, είναι συγκεκριμένα, ορατά και αδιαμφισβήτητα. Είναι θέμα πολιτικών επιλογών, αποφάσεων και κατευθύνσεων και όχι απλά χειρισμών.

Επιβάλλεται νέα κοινωνική πολιτική, νέα ασφαλιστική πολιτική, νέα αγροτική πολιτική, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της νέας Κυβέρνησης.

Να πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες. Μην προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τη φορολογική πολιτική με το «κίνημα» των αποδείξεων, παρά το γεγονός ότι δημιουργείται μια νέα φορολογική συνείδηση στον πολίτη.

Η περικοπή των μισθών και των επιδομάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι απολύσεις χωρίς φραγμούς, οι αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης, θα έχουν καταστροφική επίδραση, και θα φέρουν κοινωνικές εξεγέρσεις.

Οι δημόσιοι Υπάλληλοι δεν ανήκουν στα προνομιούχα κοινωνικά στρώματα. Δεν μπορεί να είναι τα μόνιμα θύματα και να καλούνται διαρκώς σε νέες θυσίες, δεν μπορεί διαρκώς να λοιδορούνται και να αντιμετωπίζονται με ένα ιδιότυπο κοινωνικά ρατσισμό.

Το αίτημα για ένα νέο-ενιαίο-δίκαιο μισθολόγιο με σταδιακή ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό είναι ένα βασικό αίτημα που βάζει τέλος στην επιδοματική πολιτική. Η πολιτική ευθύνη για την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης δεν ανήκει στους εργαζόμενους. Το ρουσφέτι, η γραφειοκρατία, η αναξιοκρατία, η πολιτική ομηρία, είναι χαρακτηριστικά της λειτουργίας του σημερινού πολιτικού συστήματος. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι η κατάσταση που κληρονομήθηκε, δεν μπορεί να συνεχισθεί.

Ο ελληνικός λαός απαίτησε ανατροπή. Απαίτησε αξιοκρατία και δικαιοσύνη, απαίτησε αποτελεσματικότητα, συμμετοχή και διαφάνεια. Φαινόμενα διαφθοράς, παρακμής και διαπλοκής δεν μπορεί να έχουν θέση στην δημόσια διοίκηση.

Απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα όλοι μας, αυτή τη στιγμή, έχουμε χρέος να μην μείνουμε παθητικοί θεατές.

Έχουμε χρέος απέναντι στη χώρα, απέναντι στις επόμενες γενιές. Να δώσουμε τη μάχη μαζί συλλογικά, δημοκρατικά, να περιφρουρήσουμε την ιδεολογία μας, την πολιτική, το συνδικάτο και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Έχουμε καθυστερήσεις στον ορισμό των Διοικήσεων στα Νοσοκομεία και τα Προνιακά Ιδρύματα  και το Υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται αποφασισμένο να αντισταθεί στα συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο της Δημόσιας Υγείας. Αν και στο προϋπολογισμό του έτους 2010 εντάχθηκαν 6 δις χρέη των Νοσοκομείων, αναπαράγουμε νέα. Έως σήμερα έχουν τα Νοσοκομεία ξανά συσσωρευμένο χρέος 1 δις ευρώ και τέλους του χρόνου θα ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ, όσα εξοικονομούνται από το σταθεροποιητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για το περιορισμό των δαπανών του δημοσίου το έτος 2010.

Τα Νοσοκομεία με το σταθεροποιητικό πρόγραμμα εξαιρέθηκαν από την απαγόρευση των προσλήψεων το έτος 2010 και για το έτος 2011, 2012 θεσμοθετήθηκε για κάθε μία συνταξιοδότηση μία πρόσληψη. Διεκδικούμε την άμεση ολοκλήρωση των προσλήψεων που ήδη αξιολογούνται οι αιτήσεις από το ΑΣΕΠ και την κατανομή – προκήρυξη των 3.000 νέων θέσεων του έτους 2010. Εξαιτίας των βίαιων ανατροπών στο ασφαλιστικό σύστημα εκατοντάδες υπάλληλοι των Νοσοκομείων υποβάλλουν αιτήσεις παραίτησης, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις προσωπικού να είναι εκρηκτικές.

Παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση δεν απεμπολούμε τις θέσεις μας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που θα περιλαμβάνει την αύξηση του ωρομισθίου, την ένταξή μας στα ΒΑΕ, την χορήγηση του επιδόματος των 176€, την πάταξη της παραοικονομίας, την κατάργηση της μείωσης του Νοσοκομείου Επιδόματος και των άλλων επιδομάτων και δώρων.

Επισημαίνουμε στην πολιτική ηγεσία πως το Νοσηλευτικό και το Εργαστηριακό προσωπικό δεν μπορεί να συνταξιοδοτείται μετά το 60ο έτος της ηλικίας του, γιατί αυτό συνιστά υποβάθμιση στην ποιότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ζητάμε άμεσα την ένταξη του προσωπικού αυτού στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Επισημαίνουμε πως οι περικοπές των μισθών μας και των επιδομάτων οριζόντια είναι άδικη, γιατί οι υγειονομικοί είμαστε οι πλέον κακοπληρωμένοι στο Δημόσιο.

Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία να αλλάξει το καθεστώς των ιδιωτικών συνεργείων και των εργολάβων στις υποστηρικτικές λειτουργίες των νοσοκομείων και να ανατεθεί σε άνεργους μέσω ΑΣΕΠ και ΟΑΕΔ συστήνοντας θέσεις κοινωνικής εργασίας.

Θα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που θα προκηρύσσουν η ΠΟΕΔΗΝ και η ΑΔΕΔΥ


ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ  ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ  ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ", Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s