Βέλη Λοβέρδου προς διοικήσεις νοσοκομείων

Ζητεί να προχωρήσουν στις σχετικές ενέργειες για διορισμό 971 νοσηλευτών

Ευθύνες στις διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ για τις καθυστερήσεις στον διορισμό νοσηλευτών αποδίδει ο νέος υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος απέστειλε αυστηρή επιστολή προς τους διοικητές των νοσοκομείων με την οποία, αφού χαρακτηρίζει «αδιανόητο» να καθυστερούν τα ίδια τα νοσοκομεία τη διεκπεραίωση των διαδικασιών, τους ζητεί να προχωρήσουν πάραυτα στις σχετικές ενέργειες εστιάζοντας στον διορισμό 971 νοσηλευτών Τ.Ε. Ο κ. Λοβέρδος ρίχνει τα βέλη του και προς τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας για το ίδιο θέμα, κάνοντας λόγο για «καθυστερήσεις και αγκυλώσεις» που, όπως τονίζει, φρόντισε να εξαλείψει. Και καταλήγει: «Παρακαλώ, λοιπόν, και εσάς να εξαλείψετε πάραυτα τις δικές σας καθυστερήσεις. Το υφιστάμενο προσωπικό του νοσηλευτικού κλάδου δεν αντέχει άλλο και δεν χρωστάει τίποτε να υφίσταται, με τρόπο δραματικό, τις καθυστερήσεις μας».

Για «κακή ενημέρωση» του κ.  Λοβέρδου από τους επιτελείς του υπουργείου κάνει λόγο η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αιτία της καθυστέρησης των προσλήψεων είναι η «απροθυμία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να απελευθερώσει τους σχετικούς κωδικούς για τη μισθοδοσία νεοπροσλαμβανόμενων συναδέλφων μας».

Πάντως, όπως διευκρίνιζαν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Υγείας, το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι πολλά νοσοκομεία δεν είχαν αποστείλει τα ονόματα με τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ νοσηλευτές που αποδέχονται τον διορισμό, προκειμένου να καταρτισθεί ο πίνακας των προσληφθέντων και να αποσταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σημειώνεται ότι οι 971 προσλήψεις νοσηλευτών προβλέπονται από την προκήρυξη για την κάλυψη περίπου 3.100 θέσεων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ του περασμένου Δεκεμβρίου. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης, έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί κανένας διορισμός προσωπικού από την προκήρυξη του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ ακόμα δεν έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις για 3.000 άτομα εντός του 2010 όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Σε συνδυασμό με το «μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων» που αναμένεται εφέτος λόγω των αλλαγών στο ασφαλιστικό -υπό φυσιολογικές συνθήκες κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται 2.500 – 3.000 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ- το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού αναμένεται να ενταθεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ, μία στις τρεις οργανικές θέσεις (33%) στον νοσηλευτικό και στον εργαστηριακό τομέα στα νοσοκομεία είναι κενές, ποσοστό που μεταφράζεται σε έλλειψη περίπου 15.000 – 20.000 νοσηλευτών στις μονάδες όλης της χώρας (συνολικά λείπουν 25.000 – 30.000 άτομα νοσηλευτικό, διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία).

Εν τω μεταξύ, με διακοπή του ανεφοδιασμού των νοσοκομείων με φάρμακα «απειλεί» η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας που διαμαρτύρεται για τη μη εξόφληση των συσσωρευμένων από το 2005 έως σήμερα χρεών των νοσοκομείων προς τις εταιρείες-μέλη της. Απαντώντας στο πρόσφατο μήνυμα του υπουργού Υγείας «λιγότερα κέρδη, περισσότερη λογική», οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ τονίζουν ότι «για να υπολογιστεί το κέρδος πρέπει να υπάρξει και είσπραξη!».

Της Πεννυς Mπουλουτζα

ΠΗΓΗ:  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s