ΠΟΕΔΗΝ – Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση «Το προαναγγελθέν ενός θανάτου….»

Πριν από λίγες ημέρες πέθανε στον Ευαγγελισμό μια ασθενής με ψυχική νόσο. Υπήρξε ένα ατύχημα στη Ψυχιατρική Κλινική που ήταν δυστυχώς μοιραίο γι’ αυτή, παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων για να τη σώσουν. (πήγε ΜΕΘ, αλλά δυστυχώς  κατέληξε)

Πίσω από αυτό το θάνατο, που είχε ήδη «προαναγγελθεί» από τους εργαζόμενους στους ψυχιατρικούς τομείς εδώ και 10 χρόνια, βρίσκεται η εγκατάλειψη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης από το Κράτος και την εκάστοτε Κυβέρνηση. Από το 2000 και μετά βιώνουμε την μετατροπή των Ψυχιατρικών Τομέων σε μικρά Ψυχιατρεία, με δεκάδες ράντζα στους διαδρόμους, στη τραπεζαρία, στο σαλόνι, με ασθενείς διπλάσιους από τις προβλεπόμενες κλίνες, ασθενείς με σοβαρές ψυχικές διαταραχές να νοσηλεύονται μαζί με ελαφρότερα περιστατικά και να στοιβάζονται σε κάθε κλινική, χωρίς να μπορεί το προσωπικό να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια.

Τι να προσφέρουν άραγε 2 νοσηλευτές σε 47 ασθενείς (που έχει φτάσει η δύναμη στη προαναφερόμενη κλινική) όταν δεν έχουν χώρο ούτε να κάτσουν!!! Και είναι όρθιοι αρκετές ώρες της ημέρας. Ποιος να μιλήσει για θεραπευτικό περιβάλλον ή παρέμβαση στη κρίση, ή για οργάνωση θεραπευτικού πρωτοκόλλου και πλαισίου; Και ποιος να τα εφαρμόσει;;; Η ίδια εικόνα με αντίστοιχα  ελάχιστα περιστατικά που δεν είχαν ευτυχώς την ίδια κατάληξη, έχουν συμβεί και σε άλλους Ψυχιατρικούς Τομείς. Με τα ράντζα να κυριαρχούν, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και με ένα πλαίσιο λειτουργίας που προσβάλει την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των νοσηλευόμενων ψυχικά πασχόντων ασθενών, ελαχιστοποιούν στην ουσία κάθε προσπάθεια για αξιοπρεπή νοσηλεία τους.

Παρά τις δεσμεύσεις, όποτε συμβαίνει ένα τέτοιο γεγονός, για αντιμετώπιση των προβλημάτων και της νοσηλείας με αξιοπρέπεια και σεβασμό των ψυχικά ασθενών, μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση (ήδη, μετά το γεγονός, συνεχίζει η εφημερία της κλινικής να δέχεται υπεράριθμες εισαγωγές ξεπερνώντας τον αριθμό των 40)                Είναι καθήκον όλων μας, και ιδιαίτερα των εργαζομένων σε ψυχιατρικούς τομείς με αφορμή το θλιβερό αυτό γεγονός να υπάρξουν παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις που να βάλουν ένα τέλος στη κατάρρευση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και στη διεκδίκηση για λειτουργία των Ψυχιατρικών Τομέων σε χώρους και συνθήκες που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπή νοσηλεία στους ψυχικά ασθενείς.

Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε απέναντι στον συνάνθρωπό μας που έφυγε έτσι άδοξα. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους ψυχικά ασθενείς να αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας και είναι χρέος συνείδησης για όλους εμάς να μην υπάρξει ξανά τέτοιο γεγονός.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΔΗΝ

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΠΟΕΔΗΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s