Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από το Εργατικό Κέντρο Νάουσας για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση με την συμμετοχή 1000 και πλέον εργαζομένων και ανέργων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στη Νάουσα, διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο της Νάουσας.

Πρώτος σταθμός ήταν το Νοσοκομείο Νάουσας, όπου εργαζόμενοι και άνεργοι διαμαρτυρήθηκαν για την υποβάθμιση του. Παρόντες ήταν επίσης ο Νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης αλλά και ο Δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός, δημοτικοί  σύμβουλοι, ο διοικητής του Νοσοκομείου Παναγιώτης Τσακπουνίδης και  στελέχη  του Νοσοκομείου.

O νομάρχης συνομιλώντας με τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Προδρομίδη, τόνισε ότι είναι παντελώς άστοχο και απαράδεκτο να κλείσει ή να υποβαθμιστεί ένα νοσοκομείο αυτού του κύρους και της δυναμικής, με σύγχρονες υποδομές και λαμπρό επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τόνισε ότι σε κάθε σχεδιασμό, προσπάθεια, αλλά ακόμη και σκέψη υποβάθμισης του νοσοκομείου Νάουσας από την κεντρική πολιτεία, η τοπική κοινωνία θα συστρατευθεί εναντίον της και οι τοπικές αρχές θα είναι μπροστάρισσες στον αγώνα για τη διάσωσή του. Τέλος, πρότεινε να γίνει σύσκεψη την ερχόμενη Παρασκευή στο Δημαρχείο Νάουσας για το θέμα, παρουσία των τοπικών αρχών, του βουλευτών κ.λπ.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Νάουσας δήλωσε ότι ήδη έχει αποστείλει επιστολή στον Υπουργγό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο ζητώντας ξεκάθαρη απάντηση για την υποβάθμιση ή όχι του Νοσοκομείου της Νάουσας.

Η επιστολή του Δημάρχου Νάουσας

«Το τελευταίο διάστημα πληροφορίες και φήμες για την κατάργηση–συγχώνευση του Γενικού Νοσοκομείου Νάουσας, έχουν προκαλέσει έντονες και δικαιολογημένες ανησυχίες στην τοπική κοινωνία, η οποία το θεωρεί ένα «κομμάτι» της ζωής της». Θεωρούμε ότι το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και κρίσιμο για τη Νάουσα, η οποία βιώνει πολύ σκληρά εδώ και χρόνια τις αρνητικές συνέπειες της αποβιομηχάνισης και της μεγάλης ανεργίας. Η όποια υποβάθμιση του Νοσοκομείου της πόλης μας, θα επιδεινώσει τα προβλήματα της μακροχρόνιας ύφεσης, οδηγώντας στην κατάργηση των κοινωνικών υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. Οφείλουμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι το Νοσοκομείο είναι από τα πιο ιστορικά της Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας και κατασκευάστηκε το 1937 αποκλειστικά από δωρεές Ναουσαίων. Στην 70χρονη διαδρομή του έχει να επιδείξει τεράστιο κοινωνικό έργο, προσφέροντας συνεχώς ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και αυτός είναι ο κύριος λόγος που καταξιώθηκε στη συνείδηση των πολιτών όχι μόνο της Νάουσας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Γι’ αυτό η ύπαρξη και η λειτουργία αποτελεί ζωντανό κύτταρο που συνδέεται άρρηκτα με την κοινωνικοοικονομική ζωή της Νάουσας.

Στο Νοσοκομείο μας λειτουργούν 120 κλίνες και εργάζονται περίπου 300 άτομα  (νοσηλευτικό, ιατρικό,διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό), αποτελεί ουσιαστικά τη μόνη «βιομηχανία» που απέμεινε στην άλλοτε ακμάζουσα βιομηχανικά πόλη μας. Επίσης, πριν από περίπου ένα χρόνο ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού-ανακαίνισης και επέκτασης των υποδομών του Νοσοκομείου, προϋπολογισμού 4.470.000 ευρώ (χειρουργεία, θάλαμοι, νέα πτέρυγα κλπ.), με στόχο να βελτιωθεί το επίπεδο και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό η φημολογούμενη κατάργηση ή συγχώνευση ή υποβάθμισητου Νοσοκομείου θα είναι μία απόφαση άδικη, αλλά και παράλογη, γιατί από τη μία η  πολιτείαδαπάνησε σημαντικά κονδύλια για την αναβάθμισή του και από την άλλη σχεδιάζει την κατάργησή του (!). Η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Νάουσας και η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, είναι βασική προτεραιότητα του Δήμου Νάουσας. Οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι, ο Δήμος μας από τον Ιανουάριο του 2006, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παραχώρησε δωρεάν στο Νοσοκομείο ακίνητο ιδιοκτησίας του, συνολικού εμβαδού 3.814,65 τ.μ. (τμήμα της πρώην βιομηχανίας «Βέτλανς»), το οποίο γειτνιάζει με το κτιριακό συγκρότημα του Νοσοκομείου, με σκοπό να ενταχθεί στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, για την υλοποίηση έργων επέκτασης και δημιουργίας νέων και σύγχρονων νοσηλευτικών τμημάτων-κλινικών.

Κύριε Υπουργέ,

Η Νάουσα, που εδώ και 15 χρόνια βιώνει αυτά που βιώνει όλη η Ελλάδα σήμερα, έχει ήδη χτυπηθεί από την ανεργία με 40%, αλλά και με μια σειρά Δημοσίων Υπηρεσιών που έφυγαν από την πόλη προς την πρωτεύουσα Βέροια (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Επιθεώρηση Εργασίας κλπ.). Ειδικά όμως, για το Νοσοκομείο μας, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την παραμικρή υποβάθμισή του.

Για τους λόγους αυτούς, σας υποβάλλουμε το αίτημα του Δήμου Νάουσας όπως συνεχιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Νάουσας. Θέλουμε επίσης να σας μεταφέρουμε την έντονη αντίθεση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, η οποία  ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΕΧΘΕΙ κατάργηση, συγχώνευση ή υποβάθμιση του Νοσοκομείου και με μπροστάρη το Δήμο θα αντιδράσει  ΔΥΝΑΜΙΚΑ.

Δεν πρόκειται να δεχθούμε το κλείσιμο ή τη συγχώνευση ή την υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας. Σκεφθείτε οποιοδήποτε άλλο τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων, μην πλήττετε όμως και πάλι την πόλη μας. Αναγνωρίζοντας τη βούλησή σας να στηρίξετε την περιφερειακή ανάπτυξη των Νοσοκομειακών Μονάδων προς όφελος των πολιτών, περιμένουμε την θετική ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας»

Στη συνέχεια εργαζόμενοι και άνεργοι με συνθήματα κατά του μνημονίου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Καρατάσου όπου και πραγματοποιήθηκε η βασική ομιλία από τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Σάκη Τσίτση. Ο κ. Τσίτσης επικεντρώθηκε στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και της «τρόϊκας» και στον εργασιακό μεσαίωνα στο οποίο οδηγούνται οι εργαζόμενοι. . «Δουλειά για όλους, μόρφωση, υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», ήταν  το βασικό σύνθημα της συγκέντρωσης.

Τέλος, εργαζόμενοι άνεργοι αλλά και συνταξιούχοι συγκεντρώθηκε έξω από το υποκατάστημα του ΙΚΑ Νάουσας όπου και εκεί διαμαρτυρήθηκαν για την υποβάθμιση του υποκαταστήματος.

 

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας με αίτημα: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΔΗΜΟΣΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής μας σε επαγρύπνηση.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει:

Κλείσιμο νοσοκομείων ή υποβάθμισή τους σε κέντρα υγείας

Μείωση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων

Λειτουργία των νοσοκομείων ως αυτοτελείς – αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις

Το μεγαλύτερο μέρος των παροχών να είναι σε ανταποδοτική βάση

Νέα χαράτσια στο λαό (είσοδος – απογευματινά – ολοήμερα – αύξηση νοσηλειών κλπ)

Ο κ. Λοβέρδος το Νοέμβρη έδωσε τα διαπιστευτήριά του στην ΤΡΟΪΚΑ παρουσιάζοντας δραστικές περικοπές για την υγεία.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει 1,5 δις μείωση δαπανών για λειτουργικές ανάγκες των νοσοκομείων.

Ο «Καλλικράτης» είναι το απαραίτητο εργαλείο για να κλείσουν νοσοκομεία, σχολεία, υπηρεσίες κλπ.

Το νοσοκομείο της πόλης μας με τις ελλείψεις σε ιατρικό – νοσηλευτικό – βοηθητικό προσωπικό λειτουργεί πρακτικά με προσωπικό ασφαλείας. Δε μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες του λαού. Εκατοντάδες εργαζόμενοι – άνεργοι – απολυμένοι – νέοι δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε γιατρό και φάρμακα.

Στους εργαζόμενους του νοσοκομείου μειώθηκαν οι μισθοί. Εργαζόμενοι στις «εργολαβίες» του νοσοκομείου δουλεύουν με το πιστόλι στον κρόταφο.

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις τοπικών παραγόντων , βουλευτών κλπ έχουν στόχο να κάμψουν την αγωνιστικότητα του λαού της περιοχής μας κι εξυπηρετούν τα σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΑΔΕΔΥ, ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΟΕΔΗΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s