Εξέταστρα πέντε ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ

Διευκρινίσεις και οδηγίες σχετικά με το εξέταστρο στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και στα κέντρα υγείας, έδωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος με επείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε, μεταξύ άλλων, και στους διοικητές τον νοσοκομείων της χώρας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ότι όλοι όσοι προσέρχονται για εξέταση στα τακτικά πρωινά εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και στα Κέντρα Υγείας καταβάλλουν από 1-1-2011 αμοιβή πέντε ευρώ ως αμοιβή εξετάστρων.

Από αυτήν την καταβολή εξαιρούνται μόνο:

1. Οι προσερχόμενοι ως επείγοντα περιστατικά.

2. Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ).

3. Οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί, με την επίδειξη του Δελτίου Ταυτότητας πρόσφυγα ή του Δελτίου αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού σε ισχύ.

Επιπλέον για τα Κέντρα Υγείας εξαιρούνται της καταβολής:

* Τα προσερχόμενα στα Κέντρα Υγείας Α.Μ.Ε.Α. που έχουν πιστοποιημένο αρμοδίως ποσοστό αναπηρίας 67%, προσκομίζοντας το πιστοποιητικό και την αστυνομική τους ταυτότητα.

* Τα προσερχόμενα στα Κέντρα Υγείας άτομα που πιστοποιημένα πάσχουν από κάθε μορφή μεσογειακής αναιμίας, αιμορροφιλία, νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμοσχευθέντες νεφροπαθείς, σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS) και προσκομίζουν για τα ανωτέρω ιατρική βεβαίωση σε ισχύ ότι παρακολουθούνται από ειδική μονάδα Νοσηλευτικού Ιδρύματος λόγω της παθήσεώς τους, πλέον της αστυνομική τους ταυτότητας.

* Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας τυφλοί που προσκομίζουν βεβαίωση ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα τυφλών (ή κάρτα αναπηρίας όπου εφαρμόζεται), πλέον της αστυνομική τους ταυτότητας.

Με άλλη εγκύκλιο σχετικά με τον εξορθολογισμό φαρμακευτικών δαπανών στα κρατικά νοσοκομεία την οποία απέστειλε ο κ. Λοβέρδος στο πλαίσιο της παρακολούθησης και εφαρμογής των μέτρων εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης στα κρατικά νοσοκομεία, τους ζητεί να αποστείλουν τριμηνιαία αναφορά (Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2010) της δαπάνης κατανάλωσης φαρμάκων ανά νοσοκομείο συνολικά, συγκριτικά στοιχεία για το ίδιο διάστημα του 2009 και το ποσοστό συμμετοχής γενοσήμων φαρμάκων.

Τους ζητεί μάλιστα να αιτιολογήσουν αν και γιατί δεν επετεύχθησαν οι στόχοι προηγούμενης εγκυκλίου (όσον αφορά τη δαπάνη στα γενόσημα και την ολική μείωση της δαπάνης κατά 20%).

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, προκρίνεται, ο στόχος για το έτος 2011 να είναι αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων στο 50%. Την ευθύνη για την πλήρη τήρηση των παραπάνω και την έγκαιρη αποστολή των σχετικών στοιχείων εκτός από το Διευθυντή της κάθε κλινικής έχει ο Διοικητής του κάθε νοσοκομείου.

ΝΔ: Επιβάρυνση των νοικοκυριών χωρίς οίκτο

Κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την καταβολή εξέταστρων στα νοσοκομεία άσκησε ο υπεύθυνος του Τομέα πολιτικής ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Μ. Σαλμάς κατηγορώντας την ότι «χωρίς οίκτο συνεχίζειι την άμεση επιβάρυνση των νοικοκυριών με σαφέστατη μείωση του διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος».

«Αν αναρωτιούνται οι Ελληνες ασθενείς, που καλούνται να πληρώνουν πέντε ευρώ, σε κάθε επαφή τους με ΕΣΥ, κατά πόσο πιάνουν τόπο αυτά τα πέντε ευρώ, πρέπει να γνωρίζουν ότι κατευθύνονται για να καλύψουν τα 300 εκατ. ευρώ, που σκανδαλωδώς σπατάλησαν τα νοσοκομεία με αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, κατά την προμήθεια, μέσα στο 2010, υλικών και υπηρεσιών ύψους 3 δισ. ευρώ, με απευθείας αναθέσεις και χωρίς διαγωνισμούς», σχολίασε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s