Κλείνουν 101 κλινικές και συγχωνεύονται νοσοκομεία

Το 40% των νοσοκομείων δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί το 2012, αν δεν προχωρήσει ο εξορθολογισμός των δαπανών τη χρονιά που διανύουμε, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος όμως εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο στόχος είναι εφικτός. “Κανένα νοσοκομείο δεν θα κλείσει” διαβεβαίωσε ο υπουργός, παρουσιάζοντας τις αρχικές προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής για συγχωνεύσεις στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία προβλέπει οκτώ νοσοκομειακές ενότητες στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη.
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης των νοσοκομειακών κλινών κατά 10.000, όπως προτάθηκε από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, γνωστοποιώντας ότι οι 34.500 κλίνες θα περιοριστούν σε 33.000, ενώ η σημαντική εξοικονόμηση πόρων θα προέλθει “από τη συνένωση δυνάμεων”. “Δεν πρόκειται να κλείσει κανένα νοσοκομείο. Κανείς δεν συζητά μαζικές μεταθέσεις γιατρών” είπε ο κ. Λοβέρδος, κάνοντας λόγο για υπονόμευση του εγχειρήματος αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ, μέσω διαρροών στον Τύπο.
Χθες παρουσιάστηκε η αρχική πρόταση για την αναδιάρθρωση των νοσηλευτικών μονάδων του ΕΣΥ από τον σύμβουλο του υπουργού Λυκούργο Λιαρόπουλο και τους διοικητές της 3ης και 4ης υγειονομικής περιφέρειας (ΥΠΕ) Άρη Μπουσουλέγκα και Χρήστο Ζηλίδη, οι οποίοι θα καταθέσουν τις τελικές τους εισηγήσεις στις 25 Μαΐου, ενώ η τελική απόφαση του υπουργείου Υγείας θα παρουσιαστεί την 1η Ιουλίου.
Μείον εκατό τμήματα

Από τα τμήματα 471 που λειτουργούν στα νοσοκομεία των δύο ΥΠΕ, ο στόχος είναι να μείνουν 370. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν:
Κοινό διοικητή για δύο ή και περισσότερα νοσοκομεία ή ακόμη και κοινό διοικητικό συμβούλιο, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις για ενιαία διαχείριση του προσωπικού και πιο συμφέρουσες προμήθειες.
Συγχωνεύσεις κλινικών, ώστε να μη λειτουργούν σε ένα νοσοκομείο π.χ. δύο παθολογικές με δύο διευθυντές αλλά… χωρίς ασθενείς.
Συνεργασίες μεταξύ γειτονικών νοσοκομείων σε ό,τι αφορά το προσωπικό.
Συνένωση νοσοκομείων ή μετατροπή τους σε κέντρα υγείας αστικού τύπου (π.χ. το Αφροδισίων ή τα εξωτερικά ιατρεία του ψυχιατρικού νοσοκομείου που θα συγκροτήσουν το κέντρο υγείας αστικού τύπου Σταυρούπολης).
 • Οι προμήθειες. Όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος, από τη Δευτέρα θα εισρεύσουν στους λογαριασμούς των νοσοκομείων 300 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των προμηθειών του πρώτου τετραμήνου του έτους, ενώ άλλα 200 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να καλυφθούν οι οφειλόμενες υπερωρίες στο νοσηλευτικό προσωπικό. Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία με την τρόικα στις γενικές κατευθύνσεις, σχετικά με την περιστολή των δαπανών και οι όποιες συζητήσεις αφορούν τα επιμέρους.
Οκτώ νοσοκομειακά συγκροτήματα
Η πρόταση της επιτροπής του υπουργείου
Σύμφωνα με την πρόταση της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου, προτείνεται η λειτουργία οκτώ “νοσοκομειακών κύκλων”, στους οποίους εντάσσονται δύο ή και περισσότερες νοσοκομειακές μονάδες. Στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία προτείνονται οι εξής ενότητες:
Κύκλος ΑΧΕΠΑ: 
 • ΑΧΕΠΑ (ανάπτυξη νέων χειρουργείων- ΜΕΘ, ακτινοθεραπευτικού κέντρου, μεταφορά από άλλα νοσοκομεία πανεπιστημιακών κλινικών)
 • Θεαγένειο και
 • Λοιμωδών (μετατροπή σε κέντρο αίματος Βορείου Ελλάδος)
Κύκλος Ιπποκρατείου:
 • Ιπποκράτειο: συγχώνευση εργαστηρίων, χειρουργικών κλινικών, συγχώνευση διάσπαρτων μονάδων αυξημένης φροντίδας σε μία ενιαία ΜΕΘ, μια ενιαία στεφανιαία και μία ενιαία ΜΑΦ, συγχώνευση παιδιατρικών – παιδοχειρουργικών κλινικών και εμβρυομητρικών τμημάτων, ανάπτυξη νέων τμημάτων, υποδοχή κλινικών που μεταφέρονται από άλλα νοσοκομεία (πνευμονολογική Παπανικολάου, ψυχιατρική από ΨΝΘ, νευρολογική από ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου)
 • Άγιος Παύλος και Παναγία (συγχωνεύονται)
 • Αφροδισίων (μετατροπή σε κέντρο υγείας αστικού τύπου) και
 • νοσοκομείο Χαλκιδικής (ανάπτυξη ΜΕΘ, τμήματος αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, ψυχιατρικού τμήματος)
Κύκλος Παπανικολάου: 
 • Παπανικολάου (συγχώνευση χειρουργικών τμημάτων, μεταφορά πανεπιστημιακών κλινικών στο Ιπποκράτειο)
 • Γ. Γεννηματάς (ενίσχυση του παιδιατρικού χαρακτήρα) και Άγ. Δημήτριος (τα οποία ενοποιούνται διοικητικά).
Κύκλος Παπαγεωργίου (πάρκο υγείας):
 • Παπαγεωργίου (δημιουργία ολοκληρωμένου ογκολογικού κέντρου)
 • Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (κατάργηση αμιγώς ψυχιατρικού χαρακτήρα και μετατροπή σε γενικό νοσοκομείο)
 • Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου
 • Νοσοκομείο Κατερίνης
 • 424 (τραυματιολογικό κέντρο με παραχώρηση 50-80 κλινών για πανεπιστημιακά χειρουργικά τμήματα)
 • νέο παιδιατρικό νοσοκομείο
Συγκρότημα Πέλλας Ημαθίας υπό ενιαία διοίκηση: περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Έδεσσας, Γιαννιτσών, Βέροιας και Νάουσας, συγχωνεύσεις των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στα νοσοκομεία, μεταφορά τμημάτων που σήμερα λειτουργούν και στα τέσσερα νοσοκομεία είτε σε ένα είτε σε δύο, για πιο ολοκληρωμένη λειτουργία (ΩΡΛ, οφθαλμολογικό, ορθοπεδικό)
Κύκλος Κιλκίς: ενιαία διοίκηση με το Κέντρο Υγείας Γουμένισσας, ανάπτυξη στεφανιαίας και ογκολογικής μονάδας
Κύκλος Κεντρικής- Ανατολικής Μακεδονίας: 
 • Σερρών (συγχώνευση παθολογικών, χειρουργικών, μαιευτικών κλινικών, ανάπτυξη νευρολογικής, αύξηση πνευμονολογικών κλινών) 
 • Δράμας (συγχώνευση παθολογικών και χειρουργικών μονάδων, ανάπτυξη καρδιολογικού τμήματος, διαβητολογικής μονάδας)
 • Καβάλας (συγχωνεύσεις διπλών τμημάτων, ανάπτυξη ογκολογική μονάδας, νευρολογικού τμήματος, αναπνευστικής αποκατάστασης)
Κύκλος Θράκης: 
 • Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης (εξειδικευμένο κέντρο για εγκεφαλικά επεισόδια, σύμπτυξη παθολογικών και χειρουργικών τμημάτων, ανάπτυξη ογκολογικού νευροχειρουργικού τμήματος και πνευμονολογικής κλινικής, ενιαία διοίκηση με το νοσοκομείο Διδυμοτείχου)
 • νοσοκομεία Ξάνθης, Κομοτηνής (ενδεχόμενη συγχώνευση ουρολογικής, οφθαλμολογικής και ΩΡΛ)
Στη Δυτική Μακεδονία προτείνονται ενιαία διοίκηση στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και μεταφορά τμημάτων που σήμερα λειτουργούν και στα δύο νοσοκομεία είτε στο ένα είτε στο άλλο, για αρτιότερη λειτουργία. Επίσης προτείνονται συγχωνεύσεις των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Άργους Ορεστικού στο νοσοκομείο Καστοριάς και Αμυνταίου στο νοσοκομείο Φλώρινας,

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

ΠΗΓΗ : http://www.makthes.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΟΕΔΗΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s