Ακούσθηκαν σε Συνέδριο των Financial Times, που τελεί υπό την …αιγίδα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (δηλ. του κράτους)!

Συνταγή για Υγεία με λιγότερους πόρους

Οι αλλαγές στον τομέα της Υγείας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, η Ελλάδα πρέπει να βιαστεί, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στην ομιλία του στο συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα η εφημερίδα Financial Times.

Αμεση προτεραιότητα η «ηλεκτρονική» υγεία, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Οπως είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός, «είναι ύψιστη ανάγκη ο περιορισμός του δημόσιου τομέα και άμεση προτεραιότητα ή «ηλεκτρονική» υγεία». Τόνισε, δε, ότι στόχος του είναι να περιορίσει κι άλλο τη φαρμακευτική δαπάνη και εκτίμησε ότι η δαπάνη αυτή θα περιοριστεί πάνω από 1,3 δισ. ευρώ μέσα στο 2011.

Την πεποίθησή του ότι μπορεί να γίνει ορθολογικό το σύστημα Υγείας και να ασκηθεί ουσιαστική πολιτική υγείας σε μια περίοδο κρίσης με λιγότερους πόρους, εξέφρασε και ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος. Αρκεί, πρόσθεσε, να έχουμε σχέδιο, να είμαστε αποτελεσματικοί και επίμονοι.

Τα τελευταία δυο χρόνια η κυβέρνηση, είπε ο κ. Μόσιαλος, επιχείρησε να βάλει τάξη στο σύστημα Υγείας και το Ασφαλιστικό σύστημα και το πρώτο βήμα που έκανε ήταν η ίδρυση του ΕΟΠΥ (Ενιαίος Οργανισμός Παροχών Υγείας), καταφέρνοντας να ελέγξει κεντρικά και ενιαία τις δαπάνες και περιορίζοντας κατά πολύ τις σπατάλες.

Ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε τις τομές που έχουν γίνει για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης με σημαντικά αποτελέσματα, καθώς και τις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την συνένωση των νοσοκομείων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε ότι παρά τις ουσιαστικές παρεμβάσεις που έχουν ξεκινήσει υπάρχουν ακόμη αδιαφανείς διαδικασίες «κρατισμού» που πρέπει να αντιμετωπισθεί και αν δεν ξεπεραστεί δύσκολα θα φτιάξει το ΕΣΥ.

Εκτίμησε ως καταστροφικό τον τρόπο που επελέγησαν οι διευθυντές των ΕΣΥ και την ανάγκη να αλλάξει ο σχετικός νόμος, ενώ χαρακτήρισε αποτελεσματικό και αποφασισμένο τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, καθηγητής, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, σημείωσε ότι «όλοι θα πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται», αλλά διαφώνησε με τις εσωτερικές συγχωνεύσεις των κλινικών στα νοσοκομεία και πρότεινε η εξοικονόμηση να προέλθει από άλλες πηγές, όπως οι τομείς σίτισης, ένδυσης και αποστείρωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Οι προκλήσεις για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας

Στο συνέδριο με τίτλο «Shaping the future of Healthcare in Greece: From past Weaknesses and present Challenges to a new Vision», που διοργανώνουν οι Financial Times στην Αθήνα, μίλησαν πολλοί ξένοι αξιωματούχοι και καθηγητές.

Ο καθηγητής Χ. Κλούγκε, επικεφαλής του ευρωπαικού γραφείου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για θέματα δημόσιας υγείας, σημείωσε ότι ότι η ΠΟΥ αναγνωρίζει την οικονομική κρίση, αλλά βλέπει και τη μεγάλη ευκαιρία για επανασχεδιασμό των συστηματων υγείας. «Στόχος της Οργάνωσης», είπε, «είναι να ενδυναμωθεί η Δημόσια Υγεία και η πρωτοβάθμια περίθαλψη» και κατέληξε πως «αυτό που χρειάζεται, είναι η καλή διαχείρηση και η αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγείας».

«Η δημογραφική πίεση, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η ανάγκη των ανθρώπων για καλύτερες υπηρεσίες υγείας, αλλά και οι προσδοκίες τους, οι οποίες είναι πλέον υψηλές από τα συστηματα υγείας, μας αναγκαζουν να δούμε μπροστά», εξήγησε στην ομιλία του ο Π. Καναβός του London School of Economics.

Βέβαια, όπως τόνισε, το πιο σημαντικό είναι η βιωσιμότητα των συστημάτων αυτών και για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τα χρόνια νοσήματα.

Προέβλεψε ότι οι πόροι για τα συστήματα υγείας θα είναι δυσεύρετοι στο μέλλον και κατέληξε ότι γι’ αυτό χρειάζονται άμεσα συνεχείς μεταρρυθμίσεις.

Τη σχέση φτώχειας και κακής υγείας συμπεριέλαβε στην παρουσίασή του, ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ, Κ. Σουλιώτης. Σε έρευνα, που έγινε στην Ελλάδα, το 2009 περίπου ένας στους 10 φτωχούς (ποσσοστό 9.7%) είχε κακή υγεία και 4,2% πολύ κακή υγεία. Στην ίδια έρευνα, μόλις 5% των πλουσίων εμφανίζονται με κακή υγεία και 2,9% με πολύ κακή υγεία.

«Η παρούσα οικονομική κατάσταση επηρεάζει αρνητικά το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, αλλά παράλληλα θα μπορούσε να είναι μία καλή ευκαιρία να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του», υποστήριξε ο Τ. Μπεάζογλου από το πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ των ΗΠΑ και συμπλήρωσε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε την οικονομική κρίση να καταστρώει το ΕΣΥ».

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ι. Στουρνάρας, τόνισε οτι από την εφαρμογή του μνημονίου και τα μέτρα που προβλέπει, θα εξοικονομηθούν 888 εκατ. ευρώ, από τα οποία 266,4 εκατ. από τη διενέργεια διαγωνισμών για προμήθειες και 460,6 εκατ. από τις περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Είναι η πρώτη φορά που οι Financial Times πραγματοποιούν ένα στρατηγικό συνέδριο, ειδικά για τον μετασχηματισμό του κλάδου της Υγείας στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην έξοδο από την κρίση.

Το Συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, φιλοξενεί κορυφαίες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού χώρου από το εξωτερικό και την Ελλάδα και θεσμικούς εκπροσώπους της κυβέρνησης, των φορέων Υγείας, του ασφαλιστικού κλάδου, καθώς και ανώτατα στελέχη του τομέα των υπηρεσιών Υγείας.

ΠΗΓΗ:  http://www.e-go.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s