Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείου Σερρών ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑΣ 5-1-2012

Η κυβέρνηση βάλλοντας κατά της υγείας του ελληνικού λαού, στήνει δήθεν πρόχειρα τον λεγόμενο Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας ( ΕΟΠΥΥ ), από την 1η του τρέχοντος μήνα, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες και ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του. Ως ένωση ΕΝΙΝΣ καθιστούμε εξαρχής πως είμαστε εντελώς αντίθετοι τόσο στη λειτουργία του, όσο και στην ίδια φιλοσοφία του και η προσπάθεια μας στόχο θα έχει την ανάδειξη του άδικου, αντιλαϊκού και αντιεπιστημονικού χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ, προσπερνώντας την επιφανειακή σύγκρουση μεταξύ αυτών που δίνουν 10 ευρώ και αυτών που ζητούν 20 ευρώ. Λειτουργοί της δημόσιας και δωρεάν υγείας είμαστε και όχι επιχειρηματίες που παζαρεύουμε την πραμάτεια μας. Η παροχή υγείας είναι δημόσιο αγαθό και δικαίωμα του κάθε πολίτη αυτής της χώρας και το λαό πρέπει να έχουμε κατά νου όταν αναφέρουμε θέματα υγείας.

Ο ΕΟΠΥΥ, λοιπόν, ξεκίνησε την αποδόμηση του κοινωνικού ιστού με τα εξής:
α) χωρίς οικονομικούς πόρους και αποθεματικά για τη λειτουργία του
β) ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό για τη στελέχωσή
του
γ) χωρίς δικές του κτιριακές δομές και ωράριο λειτουργίας
δ) χωρίς φαρμακοποιούς και με ομιχλώδες το τοπίο της συνταγογράφησης.

Αφού είμαστε ενάντιοι στη λειτουργία του νέου οργανισμού, γιατί να μας απασχολούν τα προβλήματα που φάνηκαν από το ξεκίνημα του; Θα έπρεπε να μας χαροποιεί η αρχική αποτυχία του. Δυστυχώς, όμως, ο κίνδυνος βρίσκεται αλλού και είναι ένα άλλο χτύπημα για το λαϊκό εισόδημα. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος του οικονομικού κόστους της Υγείας στις πλάτες του λαού, πιστή και αταλάντευτη στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης της συνταγματικά κατοχυρωμένης δωρεάν δημόσιας Υγείας. Και μιας και οι κυβερνώντες στη συγκυβέρνηση της αστικής νεοφιλελεύθερης και νεοσυντηρητικής υπεράσπισης των κεφαλαιούχων εκμεταλλευτών των λαών δεν μπορούν να αντιληφθούν πως ο λαός μας δεν αντέχει άλλα βάρη και θυσίες, δεν αποτελεί χρέος της επιστημονικής κοινότητας της Ελλάδας, κομμάτι της οποίας είναι οι ιατροί και οι φαρμακοποιοί, και να το αντιληφθεί και να πρωτοστατήσει στην ανατροπή της εφιαλτικής τωρινής κατάστασης, στο όνομα του λαού και όχι των μικροσυμφερόντων και στα πόσα ευρώ θα κλείσει η συμφωνία;

Άλλωστε, δεν είναι η πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου που έχει δει το βιοτικό της επίπεδο συνεχώς να υποβαθμίζεται, όπως και στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού; Ανεργία και μετανάστευση μαστίζουν τους νέους ιατρούς της χώρας μας. Χαμηλοί ως εξευτελιστικοί μισθοί για τους ιατρούς του ΕΣΥ και στον αντίποδα να γίνεται πάρτι στις φαρμακευτικές εταιρείες και τους μεγαλογιατρούς. Και τώρα με τον ΕΟΠΥΥ να φθάνουμε και σε μισθούς πείνας. Μήπως ήρθε η ώρα να απεγκλωβιστούμε από τον αυτιστικό συντεχνιασμό των συλλόγων μας και να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να παλέψουμε και να αντισταθούμε μαζί με τους υπόλοιπους δοκιμαζόμενους έλληνες, σε κοινό παλλαϊκό κίνημα πάλης και ανατροπής;

Ο αγώνας μας πρέπει να στραφεί εναντίον της σημερινής κυβέρνησης που μειώνει δραματικά τις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία, με υποχρηματοδότηση νοσοκομείων και ΚΥ, με επισφαλής εφημερίες μετατρέποντας τις ενεργείς σε ετοιμότητας, με κλείσιμο κλινικών – συγχώνευση την ονομάζουν – και περιορίζοντας σημαντικά τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων. Για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ για το 2012 προβλέπεται το 0,6 % του ΑΕΠ, ενώ το 2011 για το ΙΚΑ μόνο δόθηκε το 1,4 % του ΑΕΠ και με τους ασφαλισμένους να καλούνται να πληρώσουν 4,5 δις ευρώ, έναντι μόλις 1,3 δις ευρώ που θα δώσει η κυβέρνηση. Αναλογιστείτε και  το χρέος που κληρονομεί ο ΕΟΠΥΥ από τα 5 ασφαλιστικά ταμεία που συνενώνει ύψους 2 δις ευρώ, ενώ το αρχικό έλλειμμα είναι της τάξης των 750 εκ. ευρώ.

Ως ΕΝΙΝΣ, αλλά και ως ιατρικός κόσμος στο σύνολο του δεν αντιδράσαμε και δεν αντισταθήκαμε όταν είχε αρχίσει η καταστρατήγηση του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ. Αφήσαμε αμαχητί, στο όνομα των οικονομικών συμφερόντων του καθενός μας ατομικά από τη μια  και των επιχειρησιακών συμφερόντων της ολιγαρχικής ντόπιας πλουτοκρατίας από την άλλη, την επέλαση των ιδιωτικών κλινικών,  εργαστηρίων, τομογράφων να απομυζούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε βάρος του έλληνα εργαζόμενου. Δεν αντιδράσαμε στη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων και δεχτήκαμε την ολοήμερη λειτουργία ως τρόπο αύξησης του εισοδήματός μας, δίχως να έχουμε συνειδητοποιήσει το οικονομικό αδιέξοδο του λαού, που γύρισε την πλάτη στα απογευματινά ιατρεία λόγω των οικονομικών αντιξοοτήτων που καθημερινά αντιμετωπίζει, ενώ τα ολοήμερα αναρωτιόμαστε που λειτουργούν και για ποιους. Τέλος, δεν εμποδίσαμε την επιβολή εξέταστρου, παλιά 3 ευρώ και τώρα 5 ευρώ, στα τακτικά ιατρεία και επεκτάθηκε το μέτρο και στα επείγοντα ιατρεία, προσδοκώντας στην αποσυμφόρηση των ιατρείων, αγνοώντας παράλληλα πως το 30% του λαού μας ζει στη φτώχεια ή και κάτω από τη φτώχεια. Η επιστημονική γνώση και κατάρτιση είναι η δύναμή μας και όχι ή χρησιμοποίησή μας ως φοροεισπράκτορες ενός σάπιου και ψεύτικου πολιτικού υποσυστήματος.

Παλεύουμε, πέρα από διχαστικές κορποραστικές τακτικές που χωρίζουν τον έλληνα ιατρό σε ιδιώτη, νοσοκομειακό, ιατρό ΚΥ, πανεπιστημιακό, ιατρό του ΙΚΑ, ιατρό 1ης γραμμής και ότι άλλο θέλετε και πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να συμπορευτούμε με το δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, που αντικειμενικά αδυνατεί να σηκώσει το χρέος της αποτυχίας της παγκοσμιοποιημένης, ανταγωνιστικής, φιλελεύθερης ολιγοκρατίας, στο αγώνα για τα αυτονόητα δικαιώματα, δηλαδή:

α) 100% δημόσια και δωρεάν σύστημα Υγεία, με ισότιμη πρόσβαση κάθε
εργαζομένου,
β) εξάλειψη κάθε έννοιας επιχειρηματικότητας και διασφάλιση ποιοτικής και
επιστημονικής κατάρτισης των ιατρών με κρατικούς πόρους και όχι δέσμιοι των
φαρμακευτικών πολυεθνικών,
γ) ανθρώπινες συνθήκες εργασίες για ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό του
ΕΣΥ, με κανονικούς μισθούς και συντάξεις και
δ) έμφαση στην επαρκή στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, με αυτοδύναμα ΚΥ
και σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού και της γεωγραφίας της περιοχής.

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείου Σερρών

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΑΔΕΔΥ, ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s