«Ψυχορραγούν» τα Δημόσια Νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα

Ρεπορτάζ στον Αγγελιοφόρο της ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Σε τροχιά κατάρρευσης κινείται το ΕΣΥ, με νευραλγικές κλινικές δημόσιων νοσοκομείων να κλείνουν ή να οδηγούνται σε λουκέτο λόγω υποστελέχωσης και ολόκληρα νοσηλευτικά ιδρύματα στη Βόρεια Ελλάδα να υποβαθμίζονται σε κέντρα υγείας εξαιτίας των άδειων δημόσιων ταμείων.

Μετά το «μαχαίρι» στις επιχορηγήσεις και τις υποσχέσεις για ενίσχυση του προσωπικού, τα υπό κατάρρευση νοσοκομεία εκπέμπουν καθημερινά σήμα κινδύνου και οι πολίτες φοβούνται ακόμη και στην ιδέα να αρρωστήσουν. Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τοπικές κοινωνίες, έχοντας φτάσει στα όρια της απελπισίας, δηλώνουν την ετοιμότητά τους να διεκδικήσουν με κινητοποιήσεις το αυτονόητο: δικαίωμα στην περίθαλψη! Την ίδια ώρα, από το μέτωπο του υπουργείου Υγείας σχεδιάζεται η αξιοποίηση γιατρών του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία.

Επίσης εγκρίθηκε από το ΣτΕ αίτημα του υπουργείου για κατ’ εξαίρεση πρόσληψη 270 ειδικευόμενων γιατρών και 280 επικουρικών.

Με νύχια και με δόντια

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης στα νοσοκομεία είναι ότι οι απειλές λουκέτου αυξάνονται μέρα με τη μέρα και επαληθεύονται οι φόβοι που εδώ και καιρό έχει εκφράσει το προσωπικό πολλών νοσηλευτικών μονάδων. Στο νοσοκομείο Νάουσας, η Μαιευτική έκλεισε παρά τις υπουργικές υποσχέσεις περί ενίσχυσης και αφού ο μοναδικός γιατρός που υπηρετούσε ήταν αδύνατον να αντεπεξέλθει στις ανάγκες. Πλέον, απειλείται η λειτουργία της ΠαιδιατρικήςΚλινικής, όπου απέμειναν δυο επιμελητές, χωρίς καν διευθυντή.

Ηδη, τα παιδάκια από όλη την ευρύτερη περιοχή που χρειάζονται γιατρό διακομίζονται στο Νοσοκομείο Βέροιας, οι παιδίατροι του οποίου «καλύπτουν» ης εφημερίες και για λογαριασμό του Νοσοκομείου Νάουσας τις 15 μέρες το μήνα! Με νύχια και με δόντια κρατιέται και η Ορθοπεδική, καθώς λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησης του διευθυντή θα μείνουν δυο γιατροί, οπότε θα χρειαστεί άλλος ένας για να λειτουργήσει ομαλά. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η Παθολογική, που διαθέτει μόνο δυο παθολόγους και απαιτούνται άλλοι τόσοι.

«Το αίτημα πρόσληψης δεκαπέντε επικουρικών, δέκα για το Νοσοκομείο Βέροιας και πέντε για το Νοσοκομείο Νάουσας, δεν ικανοποιήθηκε. Η λίστα των επικουρικών κόπηκε κατά… 90% και ίσως έρθουν δυο επικουρικοί. Όσο δεν προσλαμβάνεται προσωπικό, οδηγούμαστε σε κλείσιμο κλινικών, ίσως και νοσοκομείων.

Το πάγωμα των προσλήψεων θα κάνει όλα τα νοσοκομεία να αναστενάξουν», επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΝΙΚΕΜ) και πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Νάουσας και Βέροιας, Μάκης Προδρομίδης. Επί ποδός και αποφασισμένη να μην επιτρέψει άλλες αποκαρδιωτικές εξελίξεις για το νοσοκομείο, που κατασκευάστηκε όχι με δημόσιες δαπάνες αλλά με το φιλότιμο Ναουσαίων δωρητών, δηλώνει και η δημοτική αρχή.

Τραγελαφική παραμένει όμως η κατάσταση και στη Μαιευτική Βέροιας, όπου για να βγουν σι εφημερίες Μαΐου επιστρατεύεται και ένας μαιευτήρας από τα Γιαννιτσά. Αντίστοιχα, στο Νοσοκομείο Κατερίνης έχει «μετακομίσει» μικροβιολόγος από το Νοσοκομείο Νάουσας, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες.

Αιμορραγούν ξανά στη Δυτική Μακεδονία

Χωρίς περίθαλψη σε πολλούς τομείς κινδυνεύουν να μείνουν και οι κάτοικοι της δυτικής Μακεδονίας. Μπορεί στο «παρά πέντε» να αποφεύχθηκε, με το «δανεισμό» γιατρών και τη συνεργασία ιδιωτών παθολόγων, το λουκέτο στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, αλλά τα προβλήματα επιμένουν. «Για να λειτουργήσει η κλινική με ασφάλεια, απαιτούνται έξι γιατροί, άσχετα από τον αριθμό των νοσηλευομένων, όπως παραδέχτηκε κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Άρης Μουσιώνης. Συμφωνώ με τις προδιαγραφές, αν και σημαίνει ότι όλα τα τμήματα των νοσοκομείων της δυτικής Μακεδονίας θα έπρεπε να κλείσουν, διότι επανδρώνονται με δυο γιατρούς το πολύ! Λίγα τμήματα έχουν τρεις και ακόμη λιγότερα είναι «τυχερά», επειδή έχουν τέσσερις!

Όλα είναι προβληματικά», τονίζει στον «ΑτΚ» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας (ΕΝ∆ΥΜ), Χρήστος Kατσίνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μονάδες τεχνητού νεφρού στα νοσοκομεία Κοζάνης και Φλώρινας έχουν μόνο από ένα γιατρό η καθεμία!

«Στην αντίστοιχη μονάδα της Πτολεμαΐδα είμαστε δύο, στην Καστοριά και τα Γρεβενά επίσης δύο. Στην Παιδιατρική της Κοζάνης υπηρετούν δυο γιατροί και στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας τρεις, εκ των οποίων μια επικουρική. Στο ίδιο νοσοκομείο το Μικροβιολογικό έχει μόνο δύο άτομα και είναι φανερό πόσο κουράζονται για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες. Σ’ αυτές τις κλινικές

αν αρρωστήσει ο γιατρός, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο, όπως συνέβη με την Παθολογική Κλινική που λίγο έλειψε να κλείσει οριστικά», προσθέτει ο κ. Κατσίνας. Έχοντας εργαστεί και ο ίδιος επί δύο χρόνια κάνοντας όλο το μήνα εφημερία, γνωρίζει καλά ότι οι εξαντλητικές συνθήκες απειλούν την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού αλλά και των ασθενών. «Αν δεν γίνουν τουλάχιστον δύο προσλήψεις επικουρικών για το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Οι κλινικές πρέπει να εφημερεύουν καθημερινά για το καλό των πολιτών.

Δεν θα δεχτούμε ούτε μια μέρα να κλείσει ξανά κλινική», ανέφερε στον «ΑτΚ» η δήμαρχος Εορδαίαε, Παρασκευή Βρυζίδου.

Επάρκεια για λίγες μέρες!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου εντός της βδομάδας μπήκε λουκέτο στο εξωτερικό καρδιολογικό ιατρείο υπό το φόβο της απώλειας ζωής ασθενών. «Βλέποντας ότι τελειώνουν τα ταμειακά διαθέσιμα και ότι τα 200.000 ευρώ στο ταμείο επαρκούν μόνο για τις ανάγκες του νοσοκομείου για 2-3 μέρες, αναστείλαμε τη λειτουργία του ιατρείου, μέσω του οποίου κλείνονται και τα ραντεβού για όσους πρέπει να υποβληθούν σε στεφανιαιογραφία ή τοποθέτηση στεντ», εξήγησε στον «ΑτΚ» ο διοικητής Γιώργος Βέργουλας.

To επίσης Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολη, όπου πριν από λίγες μέρες τα χρήματα τελείωσαν και η διοίκηση αποφάσισε να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις μόνο για έκτακτα περιστατικά, εξακολουθεί να βρίσκεται οριακά. Τα χρέη του ιδρύματος προς τους προμηθευτές για φάρμακα και υλικά έφτασαν τα 40 εκατομμύρια ευρώ, με συνέπεια οι εταιρίες να μη δίνουν πίστωση, τα αναλώσιμα να μην επαρκούν για όλους και να «παγώσουν», ευτυχώς προσωρινά, οι προγραμματισμένες επεμβάσεις. «Αναγκαστήκαμε να πάρουμε αυτήν την απόφαση για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Την ανακαλέσαμε, διότι μόλις εντός της βδομάδας, μετά την αναταραχή που δημιουργήθηκε, μας  δόθηκε επειγόντως και κατ’ εξαίρεση επιχορήγηση δύο εκατομμυρίων ευρώ, που υπολογίζουμε ότι θα επαρκέσουν για 15-20 μέρες», είπε στον «ΑτΚ» ο διοικητής του νοσοκομείου, Νίκος Ραπτόπουλος, προσθέτοντας ότι «αν και ο ΕΟΠΥΥ ξεχρεώσει τα πέντε εκατομμύρια εντός των ημερών, όπως υποσχέθηκε, θα πάρουμε ανάσα».

Αποδυνάμωση και επικίνδυνες εφημερίες

Σήμα κινδύνου εκπέμπει, μεταξύ άλλων, και το νοσοκομείο «Παναγία», οι εργαζόμενοι του οποίου καταγγέλλουν ότι η τύχη του είναι άγνωστη, καθώς αποδυναμώνεται συνεχώς. «Η συστηματική απαξίωση και αποδυνάμωση μας βάζουν σε σκέψεις ότι το νοσοκομείο πάει για κλείσιμο. Για παράδειγμα, στο Μικροβιολογικό υπάρχουν μόνον έξι παρασκευαστές, επειδή έγιναν μετακινήσει τεσσάρων παρασκευαστών στο Κέντρο Υγείας Καλλικράτειας όπου πήγαν και έξι άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό και δύο από το διοικητικό. Στο Τμήμα Τεχνητού Νεφρού χρωστούν συν 240 ρεπό στο προσωπικό, ενώ μεγάλες ελλείψει προσωπικού παρατηρούνται στη Χειρουργική και στη Νευρολογική. Ενώ με αυτοθυσία προσπαθούμε να δείξουμε έργο, αποδυναμώνονται κλινικές και η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ίσως πρόκειται για έναν «έξυπνο» τρόπο να οδηγήσουν το νοσοκομείο στο κλείσιμο», υπογραμμίζει η Ελένη Μπακιρλή, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Παναγιά».

Την ίδια ώρα, με τις εφημερίες να παραμένουν απλήρωτες και με τα πλαφόν των εφημεριών να μην καλύπτονται οι ανάγκες στα περισσότερα νοσοκομεία, οι γιατροί παραδέχονται ότι η εργασία τους γίνεται επικίνδυνη. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι καθιστούν υπεύθυνους τους διοικητές να αναλάβουν την ευθύνη για την κατάρτιση των προγραμμάτων αλλά και για οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει από έλλειψη γιατρών. «Να μη γίνει καμία παραπέρα αποδυνάμωση Tης στελέχωσης των εφημεριών, καμία μείωση του αριθμού των νοσοκομείων και τμημάτων που εφημερεύουν», ζητά η Ένωση Γιατρών Νομού Σερρών. Όπως λένε οι γιατροί, «παράνομοι δεν είμαστε εμείς που δουλεύουμε σύμφωνα με τα ελλειμματικά και επικίνδυνα προγράμματα εφημερίας που οι διοικήσεις εγκρίνουν.

Παράνομοι είναι αυτοί που δεν προσλαμβάνουν μόνιμους γιατρούς, ώστε να έχουμε ανθρώπινα ωράρια με το πολύ μια εφημερία την εβδομάδα, αλλά ξεζουμίζουν μέχρι εξαντλήσεως τους ειδικευόμενους γιατρούς για να καλύψουν τις ελλείψεις».

– Αναδημοσίευση από τον Αγγελιοφόρο 3-6-2012

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΑΔΕΔΥ, ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΟΕΔΗΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s