ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΙΝΣ (29-08-12)

Βιώνοντας ένα εφιαλτικό μήνα, όπου οι λεγόμενες συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις τμημάτων και εργαστηρίων κατά τη διάρκεια των εφημεριών έλαβαν χώρα στο νοσοκομείο μας, διαπιστώσαμε όλοι μας, ιατροί και ασθενείς, ότι οι προειδοποιήσεις μας για την επικινδυνότητα του μνημονιακού επιχειρήματος, όχι μόνο βγήκαν αληθινές, αλλά ξεπέρασαν κάθε απαισιοδοξία μας, υπενθυμίζοντάς μας πως η ζώσα πραγματικότητα είναι πάντα πιο σκληρή.

 

Τραγικές στιγμές ζήσαμε όλο τον Αύγουστο και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δεν μας διώκει η δικαιοσύνη είναι το φιλότιμο, η συναδελφικότητα και η εθελοντική εργασία όλων των ιατρών του νοσοκομείου μας και κυρίως αυτών που αυθαίρετα ο μνημονιακός διοικητής τους απαξίωσε επιστημονικά και ηθικά και τους υποβίβασε στο ρόλο του εφημερεύοντος από το σπίτι, στο όνομα της δήθεν περικοπής του κονδυλίου. Αλλά ούτε ο ορθοπεδικός άφησε ανεγχείρητο το επείγον περιστατικό, ούτε η μικροβιολόγος αρνήθηκε να έρθει ενώ δεν εφημέρευε να εξετάσει δείγμα για μηνιγγίτιδα, ούτε ο νευρολόγος, ο πνευμονολόγος, ο ουρολόγος άφησαν στην τύχη τους τα περιστατικά της εφημερίας και τους νοσηλευόμενους ασθενείς των κλινικών τους και εφημέρευσαν μέσα στο νοσοκομείο και όχι στο σπίτι τους, όπως ήθελε το πρόγραμμα της διοίκησης. Και στην ίδια ατυχή και άδικη κατάσταση βρίσκονται και οι ακτινολόγοι μας, οι ωτορινολαρυγγολόγοι και οι αιματολόγοι. Κατάφεραν να ισοπεδώσουν κάθε έννοια επιστημονικής αξιοπρέπειας και να χλευάσουν κοινωνική προσφορά ετών στο σερραϊκό λαό, την οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη προσφορά και με τις όποιες ατέλειες αυτή πραγματοποιήθηκε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τέλεια απαξίωση του δερματολόγου μας, των παθολογοανατόμων, του γαστρεντερολόγου και των οδοντιάτρων. Και το μάρμαρο το πληρώνει ο λαός και συγκεκριμένα ο φτωχός λαός, δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας.

 

Ήδη έχουμε στείλει έγγραφη καταγγελία ως ΕΝΙΝΣ και εκ μέρους των διευθυντών των δέκα κλινικών-τμημάτων που ευνουχίστηκαν εφημεριακά, αλλά και λειτουργικά (ποια εκπαίδευση θα δώσουν στους ειδικευόμενούς τους για παράδειγμα) και με τη σημερινή συνέλευση ομόφωνα υψώνουμε ως σημαία του αγώνα μας αυτή την καταγγελία.

 

Αναθέτουμε ως συνέλευση, στο διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, να λάβει από κάθε διευθυντή κλινικής ή εργαστηρίου το ενδεδειγμένο για τον ίδιο πρόγραμμα λειτουργίας της κλινικής του ή του εργαστηρίου του, ώστε να μη διαταράσσεται το εύρυθμο και το ασφαλές για κάθε τμήμα, και με βάση αυτών και μόνο των προτάσεων να συνταχθεί το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, ώστε να μην κατηγορηθούμε ως αδιάλλακτοι ή ριψάσπιδες ή ότι ως ιατροί δεν έχουμε προτάσεις. Και τις ευθύνες μας αναλαμβάνουμε και το θάρρος έχουμε να κοιτάμε το Σερραίο πολίτη στα μάτια και να του πούμε πως απλήρωτοι, κουρασμένοι από τις συνεχείς εφημερίες και λειτουργώντας με φιλότιμο και το φόβο της φυλακής από αμέλεια, αλλά κι ένα επιστημονικό γαμώτο μένουμε στις επάλξεις των ιατρείων μας. Αυτοί τι κάνουν για σένα αγαπητέ πολίτη; Εμείς παλεύουμε στο πλάι σου για ένα καλύτερο αύριο και είμαστε, όπως κι εσύ, θύματα της οικονομικής λαίλαπας ενός δήθεν σωτήριου μνημονίου. Αυτοί, αντίθετα σου στερούν το δημόσιο αγαθό, την υγεία, και σε προπαγανδίζουν με δήθεν εξορθολογισμούς και περικοπές σπαταλών, κάτι που ήδη έχει γίνει από έτους και πάνω. Γι` αυτό ζητούμε ευγενικά και μαχητικά, στα πλαίσια του πολιτισμού και των αρχών του ορθού λόγου,  παλλαϊκή συμμετοχή στον αγώνα μας, μιας και το θέμα της Υγείας ξεπερνά τους λειτουργούς της και αγγίζει πλέον τον κάθε πολίτη. Καμία παροχή υγείας δεν είναι πια δεδομένη και κανένας νοσοκομειακός ιατρός δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα λειτουργεί σύμφωνα με τα επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής. Χρειάζεται αγώνας, υπέρβαση και σκληρή εργασία από κάθε ιατρό και κάθε πολίτη, μελλοντικό ασθενή, για να ανατρέψουμε την υπάρχουσα άδικη, απαξιωτική και ταπεινωτική κατάσταση την οποία μας επέβαλαν και με δική μας ευθύνη.

 

   Συνάδελφοι ιατροίσυνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για:

 

1. Σωστή, επιστημονικά ασφαλή και ανθρώπινη λειτουργία των δομών του νοσοκομείου μας, ώστε να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας και την εργασιακή ηρεμία, που μήνες μας στερούν.

2.  Κατάργηση του επιεικώς απαράδεκτου και εντελώς επικίνδυνου προγράμματος εφημέρευσης, από μέρους της διοίκησης.

3. Να δοθεί ένα τέλος στο κωμικοτραγικό των συγχωνεύσεων τύπου μικροβιολογικού-αιματολογικού.

4.   Άμεση απαίτηση για επιπλέον χρηματοδότηση, η οποία αποτελεί και τη μόνη δυνατή, εφικτή και ουσιαστική λύση.

5.    Επιτέλους να ακουστεί και από κάποιο επίσημο χείλος ένα ΟΧΙ στη μνημονιακή λογική και να συνειδητοποιήσουν πως άλλο πράγμα αποτελεί η εξυγίανση της οικονομίας και άλλο Η ΠΑΡΟΧΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

 

     Σερραίε πολίτη σκέψου τα εξής:

 

Α) Η ύπαρξη ικανού αριθμού ιατρών στο νοσοκομείο μας και στα Κ.Υ. αποτελεί κεφάλαιο δικό σου και εγγύηση για την υγεία σου και όχι σπατάλη και άχρηστα χρήματα που πρέπει να δοθούν για τοκοχρεολύσια. Είναι άχρηστη η υγεία σου, ή σου περισσεύουν χρήματα για το ιδιωτικό νοσοκομείο;

Β) Η αμοιβή του κάθε εργαζόμενου είναι δίκαιη. Το ίδιο και η ιατρική αμοιβή, όπως από χρόνια πριν υποστήριζε ο Κοραής. Δεν είμαστε συνδικαλιστικοπατέρες, όπως τεχνηέντως θέλουν να μας βαφτίσουν και να σε στρέψουν εναντίον μας. Επιστήμονες είμαστε που θέλουμε αξιοπρέπεια, αναγνώριση των πολυετών κόπων μας κι ένα ελάχιστα αποδεκτό επίπεδο διαβίωσης για τα παιδιά μας, όπως και κάθε εργαζόμενος, ανεξαρτήτου επαγγέλματος.

Γ) Ένωσε τη φωνή διαμαρτυρίας σου με τη δική μας. Αυτό είναι που φοβούνται. Να μην πιστέψεις την προπαγάνδα τους και τα παπαγαλάκια τους και να συμπαρασταθείς στο αγώνα μας. Και μόνο μια θετική κουβέντα στο καφενείο αρκεί για να ενοχλήσει τα κατάλληλα αυτιά και τότε η κάθε εξουσία και κονδύλια βρίσκει και πιο διαλλακτική γίνεται. Με εσένα στο πλευρό μας, Σερραίε και Σερραία,  γινόμαστε πιο δυνατοί, πιο ουσιαστικοί, πιο ταπεινοί και περισσότερο ανθρώπινοι. Η στήριξή σου είναι η βάση, η απαρχή και η δικαίωση της αντίστασής μας  εναντίον της επερχόμενης κοινωνικής καταστροφής.

Δ) Η ΥΓΕΙΑ είναι υπόθεση όλων μας, είναι και δική σου.

 

 

 

Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γραμματέας

 

Βελιώτης Χαράλαμπος                                            Παπαμιχάλης Ευάγγελος

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΑΔΕΔΥ, ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΟΕΔΗΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s